Följ reglerna. Vid Thorildsplan har ett gult hus blivit hotell. Så får det inte gå till, säger Joakim Larsson (M). Foto: Sacharias Källdén

M-topp: Anmäl olovliga hotell i hyreshus

"Vi kanske behöver se över lagstiftningen." Det säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) om att hyreslägenheter görs om till airbnb och hotell. Nu uppmanar han människor att anmäla hyresvärdarna.

  • Publicerad 20:00, 26 nov 2019

Moderaternas borgarråd Joakim Larsson är knivskarp: man ska inte driva hotell om inte staden tillåter det. Om man gör det, får stadsbyggnadskontoret slå till med ett pengavite.

I en rad artiklar har StockholmDirekt lyft vad som är ett eskalerande problem i huvudstaden: hotellifiering. Privata hyresvärdar gör om lägenheter till mer eller mindre permanenta korttidsboenden enligt airbnb-modell, eller regelrätta hotell, med företag som främsta kunder.

Efter våra avslöjanden har många människor hört av sig för att säga att det här händer i deras hus, eller på deras gata, också. Det här är dock sällan något som når tjänstemän och politiker.

– Vi har inte sett många ärenden av det här slaget. Dyker det upp är det glasklart: om man omvandlar till hotell utan tillstånd så får man åtgärda det. Reglerna ska följas. Därför är det viktigt att man hör av sig om anmäler när man misstänker att olagligheter pågår, först då kan det bli fler tillsynsärenden, säger Joakim Larsson (M).

Larsson säger att den mediala uppmärksamheten kanske även gör att de som ägnar sig åt det här "drar öronen åt sig". På politisk nivå har diskussionen hittills mest gällt vanliga hyresgäster som hyr ut via airbnb, och hur värdarna ser på det.

– Problemet är inte att enskilda människor gör det, utan om hyresvärdar gör det systematiskt och i en sådan utsträckning att det rör sig om hotellverksamhet. Där har diskussionen inte kommit igång än. Vi kanske behöver se över lagarna.

"Som politiker kan jag se att det här är ett problem"

Dock vill inte Joakim Larsson säga vad han själv tycker om möjliga lagändringar, för att förbjuda att Stockholms hyreslägenheter förvandlas till hotellrum.

– Som politiker kan jag se att det här kan bli ett problem. Jag diskuterar gärna med berörda parter för att se om det behövs en lagändring eller om de verktyg som redan finns räcker. Men visst: om det här visar sig vara ett växande problem så behöver regeringen se över lagstiftningen.

LÄS MER

Hyreshus har förvandlats till airbnb-helvete

Jurist: Allt fler hyreshus tas över av airbnb

Tomställt hyreshus används som hotell

RÖSTLUND: Var ska vi bo när Stockholm hotellifieras?