"Jag har svårt att se vad militären skulle ha för nytta ute i förorterna. Vi behöver fler poliser i bland annat Tumba, Alby, Fittja och Norsborg som även får bra betalt för sitt arbete", säger Johan Forsell (M), migrationspolitisk talesperson. Foto: Dilshan Fernando

M-topp: Skärpta straff viktigare än fritidsgårdar

Lär dig svenska och skaffa ett jobb om du vill få stanna i Sverige. Det var budskapet när Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell kom till Tumba i måndags. Men militärer i förorten säger han nej till.

  • Publicerad 13:16, 17 maj 2018

Den integrationspolitik som presenterades av Johan Forssell (M) i Tumbascenens foajé är långt ifrån den som Moderaterna drev under Fredrik Reinfeldt. Den tidens isolering av SD från det politiska middagsbordet är idag ett minne blott.

Nu pratas det istället om att “våga” prata om frågorna som ignorerades under Reinfeldts styre. I Moderaternas nya och strama integrationspolitik ingår tuffare krav på den som vill stanna permanent i Sverige och om krafttag mot det hedersrelaterade våldet och den organiserade brottsligheten.

– Man kan inte få unga bråkstakar att komma på bättre tankar genom att bjuda in till fikastund mellan dem och polisen. Vi bör istället fokusera på att få fler poliser och skärpta straff, sa Johan Forssell (M).

S-ministern: Vi ska sätta dit dem högst upp i kriminaliteten

I höstas kom en motion från 20 moderata riksdagsledamöter om att sätta in militären i särskilt utsatta områden. Många upplevde förslaget som ytterligare en stigmatisering av förorten. Johan Forssell ställer sig inte bakom förslaget.

– Jag har svårt att se vad militären skulle ha för nytta ute i förorterna. Vi behöver fler poliser i bland annat Tumba, Alby, Fittja och Norsborg som även får bra betalt för sitt arbete.

Säger det inte en del om hur partiet ser på situationen i förorten?

– Vi har varit tydliga med var vi står nu när även partiledare Ulf Kristersson har sagt att han inte tror på förslaget.

I frågan om hur man skapar trygghet slängde han en känga mot vänstern, som "tror att alla problem går att lösa med fritidsgårdar” vilket följdes av en del fniss från publiken.

Så ska Botkyrka bryta de kriminellas makt

Om fritidsgårdar inte är svaret, vad för konkreta åtgärder föreslår ditt parti?

–  Jag har inget emot fritidsgårdar, men fokus bör ligga på kampen mot brottsligheten. Om du är rädd på vägen till fritidsgården, då spelar inget annat någon roll. Allting börjar med människors trygghet.

Men hur ser M på ett samarbete med SD? En i publiken lyfter frågan och svaret är inte helt glasklart. Det pratas om att försöka bilda en alliansregering ändå, med en bred överenskommelse då alla allianspartier inte håller med varandra i just migrationsfrågan.

– Jag brukar säga såhär, Sverigedemokraterna är varmt välkomna att rösta på vår politik. Mycket hellre det än att de röstar på rödgrön politik, sa Johan Forssell.

Så fastnar barn i klorna på kriminella gäng

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.