Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad Foto: Sacharias Källdén

M-toppen: Så jobbar staden mot skjutningar

I söndags kväll sköts en ung man ihjäl i Blackeberg, och tidigare samma kväll skedde skjutningar i både Järfälla och Sollentuna, varav en med dödlig utgång. Nu vill Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm, se ett länsövergripande arbete mot det dödliga våldet.

  • Publicerad 11:14, 4 jul 2019

Det var i söndags kväll som en man avled och en skadades i en skottlossning i Sollentuna, en person sköts i Kallhäll, Järfälla, och en man sköts ihjäl i Blackeberg i västra Stockholm.

Två döda efter flera skjutningar i nordvästra Stockholm

Händelser som fått många att reagera, bland annat hölls en manifestation mot det dödliga våldet i Blackeberg på onsdagseftermiddagen.

Även Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, ser allvarligt på händelserna.

– Vi ser en utveckling som eskalerar där unga män, våra ungdomar i Stockholm, tar till dödligt våld allt oftare. Vi har kommit så långt ner i åldrarna nu, och vi måste göra allt vi kan för att motverka det här, säger hon.

Hon lyfter att staden ihop med polisen nu jobbar fram ett nytt samverkansavtal som ska gälla under mandatperioden. Bland annat ska det handla om att jobba mot narkotikahandel, skjutningar och dödligt våld. I den ska olika förvaltningar inom staden ingå för att arbetet ska kunna effektiviseras, enligt Anna König Jerlmyr. Avtalet ska vara klart senare i år.

Idag har staden ett avhopparprogram för de som vill lämna den kriminella världen bakom sig. Men enligt Anna König Jerlmyr ska ett nytt sådant program tas fram, i samarbete med polisen.

Vad planerar ni att göra mer förebyggande?

– Skolan är en av de viktigaste platserna för det förebyggande arbete som vi har. Det finns skolor där färre än hälften går ut nian med fullständiga betyg, och det måste vi vända så snart vi kan, säger Anna König Jerlmyr.

Under året har staden också på sina håll börjat med att ha allvarssamtal inom 48 timmar från det att en ung person begått ett brott för första gången. Det innebär ett samtal mellan ungdomen, föräldrar, polis och socialtjänst för att fånga upp unga innan de riskerar att hamna i tyngre kriminalitet.

Planen: Så ska staden agera efter skjutningar

Vill arbeta över kommungränser

Anna König Jerlmyr vill också att det kommunöverskridande arbetet i frågorna om dödligt våld ska förstärkas. I höst ska hon ta ett initiativ till det i Storsthlm, ett förbund där alla kommuner i Stockholms län ingår.

– Jag kommer att föreslå att stadens avhopparverksamhet ska bli regional, och se hur intresset för det ser ut, men också fokusera på det dödliga våldet. Både Södertälje och Botkyrka jobbar effektivt i de här frågorna, och jag tror att vi kan göra mer om vi jobbar mer gemensamt framöver.