Nöjd. Adam Reuterskiöld (M) gillar Ekerös debattklimat. ”Jag har aldrig de tre senaste åren träffat någon som har varit otrevlig eller agerat på ett tråkigt sätt”, säger han. Foto: Jonas Månsson

M-toppen ser fram emot möten

De är i majoritet i ett klassiskt borgerligt fäste. Men Adam Reuterskiöld (M) tar inget för givet. – Vi måste vara ödmjukt inställda och lyssna på väljarna, säger han.

  • Publicerad 11:20, 4 maj 2018

När det gäller friskolor tror vi på det fria valet. En skola passar inte alla. Många letar efter en annan skola än den kommunala.

Han var ny på posten för fyra år sedan och är på upploppet av den första mandatperioden som kommunalråd. När Moderaternas Adam Reuterskiöld blickar tillbaka ser han utveckling.

– Vi hade haft en begränsad utveckling. Nu kommer vi in i en fas med större förändringar. Utmaningen har varit att bevara det som är bra och utveckla det mer, säger han.

Han ser även stor uppståndelse kring frågor som Ekebyhovsskolans högstadieflytt, flyktingmottagning, utredningen om Ekerö Bostäders framtid och en eventuell försäljning av Sanduddens skola.

– Vi går in i en fas med större förändringar. När man tar fram nya detaljplaner eller förändrar skolutbudet så skapar det synpunkter, oro och förväntningar. Syftet med alla förändringarna har varit ett bättre samhälle. Men vi lär oss konstant. Vi försöker informera och engagera så mycket som möjligt, säger han.

Han beskriver utveckling av kommunen som partiets viktigaste fråga och ser bevarandet av Ekeröandan som sin egen hjärtefråga.

Enligt Ekerö kommuns befolkningsprognos ska Ekerö ha 30 500 invånare 2023. Var ska alla bo?

– Vi ser utbyggnad med villor, radhus och lägenheter. Det som det kan komma mer av är lägenheter. Då är det både hyresrätter och bostadsrätter. Det är viktigt med blandning i bestånd och blandning i olika områden.

Hur ska skolsituationen lösas?

– Redan nu planeras två nya skolor i kommunen. Jag tror att vi ligger bra i fas. När det gäller friskolor tror vi på det fria valet. En skola passar inte alla. Många letar efter en annan skola än den kommunala.

Hur ska de äldre tas omhand?

– Som nu. Vi har en hög kundnöjdhet. Vad vi ser är att vi blir äldre och piggare. När det gäller boende för äldre behövs boende med en högre servicenivå än bostadsrätt, men inte så mycket vårdbehov som i särskilt boende.  

Hur ska trafiken lösas?

– Se till alternativa resvägar. Vi ser att pendelbåten blir permanent och jobbar även för en busslinje på färjan söderut. Alternativa stäckningar kan vara buss direkt mellan Ekerö och Kista.

Hur ska kommunen bli bäst i Sverige på integration?

– Det är en process där vi måste titta på hela flödet. Från anvisning till arbete och egen bostad. Tjänstemännen ska definiera, mäta och förbättra flödet. Vi har begränsade resurser och måste säga nej om vi inte har bostäder.

– Där har jag varit kritisk mot regeringen och lagstiftningen som gör det krångligt att bygga.

Många kommuninvånare har vittnat om önskan om mer polisnärvaro. Hur möter ni den oron?

– Vi har frågat elever, barn och vuxna om vad de tycker är tryggt. Vi jobbar med väktare, belysning och ökad polisnärvaro. Något vi har sett är att ungdomar upplever trygghet där vuxna finns. Det är något vi måste bli bättre på.

Vad ska göras för ungdomarna?

– För ungdomar är föreningslivet viktig. Vi har ett blomstrande föreningsliv med bland annat kultur, scouter och idrott. Egentligen är en bra skola det bästa vi kan ge dem. Vi vill bygga ett badhus och sedan är även verksamhetslokaler viktigt.

Vad avgör valet?

– Vilken allians som bäst motsvarar väljarnas förväntningar av en stabil och bra utveckling i Ekerö kommun.

Vad väntar för er under valrörelsen?

– Vi är mitt uppe i valrörelsen. Framför allt vill vi komma ut och lyssna vad medborgarna vill. Vi kommer att fortsätta stå på torget i Ekerö centrum på lördagar. Det har vi gjort hela mandatperioden. Det personliga mötet är viktigt. Det är just interaktionen mellan två individer som ger dynamik. Det är det som gör att jag engagerar mig i politiken.

Adam Reuterskiöld

Ålder: 52 år.

Familj: Ja, tre barn.

Bor: Ekerö.

Gör: Lantbrukare och politiker.

Intressen: Segling, natur och historia.

Vi möter politikerna

De kommande veckorna kommer Mälarö Tidning träffa lokalpolitiker inför valet. Från de partier som har mandat i kommunfullmäktige i dag intervjuar vi respektive partis toppkandidat. Har du missat någon finns alla tidigare intervjuer på vår sajt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Sökandet efter försvunne Camilo fortsätter

Nyheter Missing people jobbar vidare för att hitta Camilo som försvann på Ekerö på nyårsnatten. Men i veckan fanns ännu inga spår efter honom.torsdag 17/1 12:38