Natur. Vi träffar Olle Reichenberg nere vid Kevinge strand, ett ställe han gärna promenerar på. Foto: Kevin Wedin

M-toppen som aldrig lämnat sitt Danderyd

Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Olle Reichenberg (M) för en promenad längs Kevinge strand.

  • Publicerad 13:05, 9 aug 2018

Varför ville du träffas här?

– För vi är vid mitt närområde, man ser höghuset vid Kevingeringen där jag bor. Jag har ingen bil utan rör mig ofta till fots och det här är ett bra promenadområde och ibland åker joggingskorna på, men inte så himla ofta längre.

Hinner du träna?

– Man ska nog ta sig den tiden, men jag har haft lite problem med knäna. Men jag har åtminstone skaffat en stegräknare och det är nog flera dagar i veckan som jag kommer upp i 10 000 steg.

Hur länge har du bott just här?

– Sedan början av 2000-talet, åtminstone 15 år. Jag är uppvuxen i Svalnäs, sen bodde jag en sväng i Stocksund och sedan här, så jag är en Urdanderydsbo.

Har du aldrig varit sugen på att lämna kommunen?

– I ungdomen tänkte man väl tanken att man skulle ta sig in till stan, men det är ju inte helt enkelt att skaffa sig bostad där. Men jag har alltid trivts bra och aldrig riktigt känt behovet.

– Det är grönt, fint, fina natur- och promenadområden och samtidigt nära in till stan.

Du har varit ordförande
i kommunstyrelsen i åtta år nu, hur är det?

– Tycker man om sin kommun och hembygd och samtidigt gillar samhällsfrågor så är det här bland det roligaste man kan göra. Samtidigt ska jag säga att man aldrig är riktigt ledig, det är väldigt få lediga kvällar.

Innebär det avkall för något annat?

– Vänner och relationer kan emellertid ta lite stryk, men jag känner ändå att jag möts av stöttning och förståelse.

Förutom vänner och familj, vad gör du helst på fritiden?

– Jag läser rätt mycket, ofta blir det mycket kommunala handlingar, men annars skönlitteratur och historia, Hjalmar Söderberg är en favorit. Jag går gärna på teater, opera – jag har ett stort kulturintresse.

Ni är väldigt starka i Danderyd, hur är det att vara Moderat här?

– Ofta träffar jag folk som säger ”det är väl inga problem, det abonnerar ni på”, men det är nästan tvärtom. Kraven blir väldigt mycket högre med det utgångsläget. Det är ingenting som är enkelt trots att vi är så starka.

Hur kom du att bli politiker?

– Vi har alltid pratat samhällsfrågor i min familj när jag växte upp och sen hade jag några kompisar som drog in mig i MUF. Det var intressant och kul så jag gick med och det ena ledde till det andra.

Min viktigaste fråga:

"Den viktigaste valfrågan för mig är att göra Danderyd ännu tryggare. Vår kommun är hårt drabbad av inbrott, framför allt i bostäder och bilar. Jag har det senaste året haft kontakt med många danderydsbor som är oroliga för att åka på semester och lämna bostaden obevakad. Vi behöver därför fler poliser till Danderyd, och fortsätta arbetet med vår lokala grannsamverkansbil.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30