Irene Svenonius (M) har haft en del att bita i under sitt första år som finanslandstingsråd. Foto: Jannie Flodman

M-toppen som pressas – från alla håll

Förlossningskrisen, de återkommande skandalerna kring Nya Karolinska, pendelkaoset... Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) har haft en hel del att bita i under året som passerat.

  • Publicerad 17:22, 3 jan 2018

Irene Svenonius (M) första år som finanslandstingsråd har inte varit problemfritt – och årets sista månad blev inget undantag. Förutom nytillkomna skandaler kring Nya Karolinska var december också en riktigt dålig månad för pendeltågen.

– Förseningarna har varit på en all time high under december och nu har trafikförvaltningen utrett orsakerna. Det visade sig att sju av tio förseningar beror på att Trafikverket inte ger oss plats på rälsen, att de har signalfel eller andra problem. Det andra handlar om kapacitet. Vi var utlovade 24 tåg i timmen på Citybanan men är nu nere i 16. Här har vi en hård match att gå mot Trafikverket, säger hon.

– Sedan är en mindre del av problemen kopplade till vår operatör MTR som ska hålla 95 tåg i systemet men ligger på 83-84 tåg. Nu har trafikförvaltningen gått så långt att de innehållit betalning till MTR för att sätta press på dem.

Ni har inget ansvar alls?

– Nej, vi ser inte att vi har någon del i detta. Men trafikförvaltningen utreder om det är något vi kan göra ytterligare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De så kallade skip stop-tågen, som inte stannar vid alla stationer, har inte varit populära hos de resenärer som drabbas.

– Jag förstår verkligen att det retar gallfeber på resenärer i framför allt Sollentuna och Solna. Så fort vi får möjlighet kommer vi att öka trafiken på de här fyra stationerna igen, säger hon.

Förutom pendlarkaoset har även förlossningskrisen varit ett återkommande ord under året som gått. Det hela kulminerade i somras då blivande mödrar tvingades söka sig till andra län.

– Tyvärr är det så att flest barn föds precis när vår personal har sin sommarsemester. Men trots det födde nio av tio mödrar på den klinik de själva valt. Nu bygger vi en ny förlossningsklinik på Sankt Görans sjukhus som är klar 2020 och en ny avdelning på Huddinge sjukhus. Vi har redan byggt en ny avdelning på Södersjukhuset och även Nya Karolinska kommer att utöka sin förlossningskapacitet. Sedan vill jag gärna tillägga att vi tar emot fler mammor från andra län än det antal stockholmare som skickas till närliggande län.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förlossningsplatser är givetvis nödvändigt för att vården ska fungera. Men samtidigt har det stora problemet varit bristen på barnmorskor. Samma brist råder på sjuksköterskor inom akutvården i övrigt och här tillåter sig Irene Svenonius att vara självkritisk.

– Vi måste ha differentierade löner för sjuksköterskor. Man ska inte behöva byta arbetsgivare för att få en bättre lön. Det kan inte vara så att man får en högre lön för att sälja kläder på H&M än om man har en specialistkompetens som räddar liv.

Är lönen avgörande?

– Ja, men det handlar också om ökad flexibilitet och ett större eget inflytande över till exempel schemaläggning. Landsting är stora otympliga organisationer och vi måste låta arbetsplatserna själva fatta fler beslut i vardagen.

Den verkliga sorgefågeln under 2017 har varit Nya Karolinska. Den ena skandalen efter den andra har rullats upp gällande allt från skenande kostnader, felbyggda badrum och vårdplatsbrist till tekniska problem och IT-haverier.

– Jag bekymrar mig dagligen över bilden av Karolinska. Hur ska de som arbetar där orka när det enda de läser är att allt är skit? Det är djupt orättvist när sjukhuset får kritik för att it-bolaget HP inte levererar ett driftsäkert nät eller att Skanska bygger badrum där vattnet inte rinner ned i avloppet.

Är du orolig att problemen innebär att ni förlorar makten vid valet 2018?

– Att vara politiker är att vara i förtroendebranschen, så jag är alltid orolig för att invånarna inte ska tycka att vi gör vårt bästa i alla områden. I landstinget har vi haft ekonomin i balans sedan vi tog över 2006 och jag hoppas att stockholmarna ska uppskatta det. Att de kan se att vi har höga ambitioner och att de förstår att jag ser de problem som vi har och inte försöker mörka någonting.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.