Joakim Larsson (M), nytt stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

M-toppen vill bygga nytt i gammal stil

Skyskrapor vid stadens "portar", en återgång till tidsenlig arkitektur i innerstan och ombildningar av kommunala hyresrätter i ytterstaden. Här är Stockholms nya stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larssons (M) planer för hur Stockholm ska utvecklas de kommande åren.

  • Publicerad 06:50, 31 okt 2018

Knappt tre veckor har gått sedan Joakim Larsson (M) tillträdde som stadsbyggnadsborgarråd i den nya grönblåa majoriteten i stadshuset. Men frågorna är inte främmande för honom. I sin tidigare roll som ytterstad- och bostadsbolagsborgarråd har han redan varit med och utvecklat delar av staden – erfarenheter han nu tar med sig till den nya posten. Och hans mål är tydligt när det gäller det fortsatta byggandet av Stockholm.

Grönblåa behåller feministisk stadsplanering

– Vi ska fokusera mer på att få kvartersstad med slutna kvarter och levande bottenplan. Det som är kvaliteterna med innerstan och stenstaden är det som många människor har upplevt som den trygga staden, och det är det vi måste få in även i framtagningen av nya områden. Den viktigaste frågan tror jag därför nu är att vi börjar fokusera mer på kvalitet i stället för kvantitet, säger han.

Joakim Larsson är kritisk till hur det rödgrönrosa styret har hanterat byggandet av Stockholm under den senaste mandatperioden. Han vill nu vända tänket.

Höga hus på vissa platser

I planerna finns bland annat en vilja att bygga skyskrapor och höghus i områden som Kista och Loudden för att markera stadens "portar". Han vill även flytta kommunala och offentliga verksamheter från innerstan till ytterstadsområden för att frigöra kontors- och bostadsytor i City. Och införa mer tidsenlig ”klassisk” arkitektur vid om- och tillbyggnader i innerstans gamla kvarter. Där lyfter han fram S:t Eriksområdet som ett lyckat exempel.

– Vi måste förvalta det vi har i Stockholm. Det är en fantastisk stad med årsringar inte bara utanför också innanför tullarna. Det är en balansgång, de tillägg som ska göras i staden arkitektonisk måste ta hänsyn till det befintliga, säger Joakim Larsson, och fortsätter:

– Det har varit en brist i att få har velat tala om klassisk arkitektur. Om man gör tillägg av staden, varför vill man inte bygga i den arkitektoniska stil som redan finns? Jag vill gärna se att man försöker rita på det ibland, säger han.

Samtidigt står det klart att det efter fyra års uppehåll nu åter blir möjligt att ombilda kommunala hyresrätter i Stockholm. Ännu har inga specifika områden pekats ut, men enligt de grönblåa handlar det om platser i ytterstaden som domineras av hyresfastigheter.

– I grunden handlar det om att människor som bor i områden som domineras av hyresrätter och vill köpa loss sina fastigheter och utveckla dem själva ska kunna göra det. Det är en viktig frihetsfråga för många att slippa flytta ifrån ett område för att kunna äga sin bostad. Men exakt var detta ska ske är något vi nu ska diskutera, säger Joakim Larsson.

De grönblå vill ombilda hyresrätter i förorterna

Beskedet kommer i en period där Stockholms bostadsmarknad har en tuff tid bakom sig, och en lågkonjunktur kan vänta inom en snar framtid. Men Joakim Larsson är ändå optimistisk, även om han menar att det senaste utökade amorteringskravet som infördes i våras var ett misstag som har påverkat Stockholmsmarknaden negativt.

Vill freda villakvarteren

Även om han är kritisk till Stockholmshusens utformning är han positiv till att utveckla staden med nya hyresrätter. Målet är fortsatt att bygga hälften hälften av bostadsrätter och hyresrätter. Men han vill samtidigt att villakvarteren fredas, och lyfter fram områden i Bromma och Enskede som exempel där hyreshus har planerats i villaområden och där det inte har fallit väl ut.

Nobel Center kan hamna i befintligt hus – utanför stan

– Man måste ta hänsyn till områdets karaktär och undvika att pressa in kommunala hyreshus bara för att, som under den förra mandatperioden, markera någon sorts geopolitisk hållning. På så sätt utvecklar vi inte bra bostadsmiljöer i Stockholm.

Fakta Joakim Larsson

Namn: Joakim Larsson

Ålder: 46 år.

Yrke: Staddsbyggnadsborgarråd i Stockholm och vice gruppledare för Moderaternas kommunfullmäktigegrupp. Har arbetetat politiskt sedan 1991, varav som borgarråd under två mandatperioder i Stockholm sedan 2008.

Bor: Södermalmstorg vid Slussen.

Familj: Fru och tre döttrar.