Nej. Foto: White Ariktekter/SHH Bostad, Arkivbild

M tvärvänder om bostäder i Tumba skog

I kommunfullmäktige röstade Moderaterna ja till 550 nya bostäder i Tumba skog. Tre månader senare har de ändrat uppfattning. "Vi måste säkra dricksvattnet", säger Stina Lundgren (M), oppositionsråd.

  • Publicerad 11:20, 7 jun 2018

Först tvärvände Miljöpartiet. Nu tvärvänder Moderaterna. Planerna att bygga 550 nya bostäder i Tumba skog har nu inte längre stöd av en majoritet i Botkyrka kommunfullmäktige. Problemet är bara att beslutet redan är klubbat, av bland annat Moderaterna.

KLUBBAT: 550 bostäder i Tumba skog

Varför gör ni det här nu och inte innan det klubbades?

– Den information vi hade var att man hade gjort alla kontroller innan vi gick till beslut. Men vad vi förstår nu stämmer inte det. Bland annat att det inte kommer gå att säkra dricksvattnet med den här exploateringsgraden, säger Stina Lundgren (M), oppositionsråd.

Är inte det här röstfiske?

– Nej, det skulle jag inte se det som. Vi kan inte leva utan vatten. Hade vi velat röstfiska hade vi gjort det i fullmäktige, när de boende var på plats. Det är ju lite sent nu.

Frågan är vad Moderaternas tvärvändning kan ha för betydelse när beslutet redan är fattat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Idag ligger bollen hos mark- och miljödomstolen, eftersom boende i Segersjö har överklagat kommunfullmäktiges beslut om detaljplan. Om domstolen skulle avslå överklagan kommer det klubbade beslutet bestå och då har Moderaternas nya ställningstagande ingen betydelse.

Men om domstolen underkänner kommunfullmäktiges beslut, då kommer ärendet att gå tillbaka till samhällsbyggnadsnämnden. Fortfarande finns det en majoritet för beslutet, men med Moderaternas nej har motståndet växt. Kanske kan de få fler av sina allianskollegor att byta sida.

Behövs inte fler nya bostäder?

– Jo, men då får vi försöka hitta annan mark helt enkelt, där det inte är en vattentäkt. Vi kan också tänka oss en mindre exploatering i Tumba skog, ungefär 50 mindre småhus, säger Stina Lundgren.

Miljöpartiets oväntade vändning – säger nej till 550 nya bostäder i Tumba skog

Grannarnas protester mot Tumba skog-planerna - kommer överklaga

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.