Impade. "Det här visar vad entusiasm, ledarskap och höga förväntningar kan göra", sa Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, under besöket på Sätraskolan. Foto: Claudio Britos

M-utspel om lovskola inte poppis i Sätra

Klarar du inte målen – då får du gå i skola på lovet. Det är ett av Moderaternas vallöften. Men det möttes inte med entusiasm när partitopparna besökte Sätraskolan i veckan. "Elever måste få slappna av också", säger en niondeklassare.

  • Publicerad 08:57, 13 apr 2018

I slutet av mars presenterade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ett samlat paket nygamla vallöften för hur barn ska undvika att hamna snett och halka efter i skolan. Obligatorisk lovskola för elever som inte når upp till målen och en timmes längre skoldag var några av förslagen.

Men när Ulf Kristersson och oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr besökte Sätraskolan i veckan var fokus mest på att lyssna på skolans resa.

– När jag kom hit hade vi tredje sämsta resultaten i staden. Det kunde bara bli bättre, berättade rektor Margareta Forsman.

Sedan dess har resultaten gått uppåt. Förra året var 94 procent av alla nior behöriga till gymnasiet, och samtliga av dem gick vidare till en gymnasieplats. Elevantalet har skjutit i höjden: från 540 till 680 elever, varav flera från andra kommuner. Toppmoderaterna lyssnade nyfiket på skolledningens och elevrådets berättelse om hur de lyckats nå dit.

Inte förrän vid slutet av mötet kom lite kritik om politikernas vallöfte, från biträdande rektor Lena Jönsson.

– Det där med obligatorisk lovskola... Vi har frivillig lovskola under påsklov, sportlov och början av sommaren. Men om det ska bli mer, vem ska arbeta med det? Få lärare vill jobba efter midsommar. Och vissa elever behöver vara lediga för att kunna nå målen, säger hon.

Alperen Dölek går i 9B på Sätraskolan. Han är positiv till längre skoldagar, men inte till obligatorisk lovskola. Foto: Claudio Britos

Biträdande rektor Lena Jönsson var skeptisk till M-förslaget om obligatorisk lovskola. Foto: Claudio Britos

Hon får medhåll från Alperen Dölek i 9B, som tittar förbi i korridoren i en paus från nationella proven.

– Det måste handla om fri vilja från eleverna, man kan inte tvinga någon att ta ansvar. Och lov måste elever ha för att få slappna av, säger han.

Vad tror du om längre skoldagar? Skulle du orka med en timme till?

– Det kan nog vara ganska bra, man ser ju att det går sämre för svenska elever, så då måste man hitta sätt att öka resultaten. Jag skulle absolut orka, jag brukar stanna här efter skolan och plugga och hjälpa andra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Får Moderaterna makten i Stockholm vill de i första hand utöka läsåret med två veckor och införa längre skoldagar, och i andra hand införa obligatorisk lovskola, lovar Anna König Jerlmyr.

Ulf Kristersson förstår lärarnas invändningar mot obligatorisk lovskola.

– Men risken är att om vi upptäcker att en elev inte kommer ur nian för sent är det svårt att vända. Därför måste göra något redan i sexan och sjuan, säger han.

Behöver inte elever lite ledigt för att orka med?

– Så kan det säkert vara, allt som leder fram till målet är bra. Men jag är rädd att för många elever spenderar för lite tid med studier, och det gör att de inte klarar av framför allt matte och svenska.

Lovskolor och längre skoldagar – hur ska man lyckas nu när det är lärarbrist?

– Allt hänger ihop. Ju mer framgångsrik skola vi har och ju mer lärare får vara lärare, som här på Sätraskolan, desto fler kommer tycka det är kul att vara kvar i yrket. Man måste kunna göra flera förändringar samtidigt. Det är klart att det på kort sikt kan bli problem, men det finns inga alternativ. Jag tror vi kan vända detta, säger Ulf Kristersson.

Allianstopparna: Inför tvååriga yrkesprogram

Anna König Jerlmyr, gruppledare och oppositionsborgarråd för Moderaterna i Stockholm, och Ulf Kristersson, partiledare, besökte Sätraskolan i onsdags. Foto: Claudio Britos

Moderaternas förslag:

I slutet av mars presenterade Moderaterna ett förslagspaket för att hjälpa socialt utsatta barn. Bland annat vill de:

– Utöka rätten till förskola till 30 timmar per vecka för barn vars föräldrar får försörjningsstöd eller är arbetslösa.

– Ha bättre tillsyn av fristående förskolor.

– En timme mer i undervisningstid varje dag.

– Obligatorisk lovskola och läxhjälp för barn som riskerar att halka efter.

– Korta väntetiderna i vården för barn och unga med psykisk ohälsa.

– Införa ungdomsdomstolar och snabbare åtgärder för unga som begår brott.

– Ha fler sociala insatsgrupper.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.