Joakim Larsson (M) hoppas att majoriteten ska ge bifall till förslaget. Foto: Direktpress/Thomas Carlgren

M vill bryta S namndominans: Vill döpa "torg" i City efter högerledare

Socialdemokraterna har ständigt satt sina ledares namn på gator och torg i Stockholm. Nu vill Moderaterna att ett förbisett torg ska döpas efter högerledaren Arvid Lindman.

  • Publicerad 17:34, 7 sep 2016

Det är nog inte många som tar notis om det lilla torget utanför Kungsträdgårdens Tunnelbaneuppgång mot Jacobsgatan. Den saken vill Moderaterna i Stockholm ändra på. Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson och tidigare finansborgarrådet Sten Nordin föreslår att platsen piffas upp. Och döps efter Arvid Lindman, statsminister för Allmänna valmansförbundet, nuvarande Moderaterna.

– Det har ju inte varit något motstånd mot att socialdemokratiska ledare har fått platser döpta efter sig. Arvid Lindman har uppenbarligen inte fått någon plats och vi tycker att det är hög tid att han får det, säger Joakim Larsson.

Är det här en reaktion på att Socialdemokraterna har så många gator och torg?

– Det är ju ingen tvekan om att historien har satt sina spår i stan eftersom många socialdemokratiska ledare har passerat revy genom åren. Men det här handlar inte om det utan om att uppmärksamma personer som är en del av Sveriges historia.

Arvid Lindman var statsminister mellan 1906 och 1911 och därefter mellan 1928 och 1930. Joakim Larsson kallar honom för den moderna högerns skapare. Han levde på Västra Trädgårdsgatan, alldeles i närheten av det torg som föreslås få hans namn. Förslaget går nu på remiss och Joakim Larsson är hoppfull om att även de politiska motståndarna i stadshuset ska ge bifall.

– Vi vet ju ännu inte hur majoriteten ser på detta men jag hoppas att man kan tänka sig att behandla det även om det är kommer från oss moderater.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.