Anna König Jerlmyr, gruppledare och oppositionsborgarråd (M) i Stockholms stad. Foto: Sacharias Källdén

M vill göra Stockholm tryggare – med New York-modell

Stockholmsmoderaterna har identifierat 12 platser i Stockholm som otrygga. Nu föreslår de en modell som tidigare provats i bland annat USA för att göra platserna mer levande och trygga.

  • Publicerad 06:50, 6 okt 2017

Anna König Jerlmyr, gruppledare och oppositionsborgarråd (M) i Stockholms stad, blickar ut över Sergels torg, en av Stockholms och hela Sveriges mest kända platser. Men det är även en plats som moderaterna pekar ut som särskilt otrygg.

– Det är mycket kriminalitet här och folk skyndar förbi för att de känner sig otrygga.

Rädslan för brott ökar i Stockholm

Stockholms stads trygghetsundersökning visade att stockholmarna blivit mer otrygga – och det ska det bli ändring på nu. Den politiska majoriteten har utlovat 200 miljoner till en trygghetsfond för att stärka den fysiska tryggheten och nu kontrar moderaterna med ett förslag som de kallar Trygg stad. Modellen är inspirerad av de så kallade BID:s som bland annat finns i New York och som i korthet bygger på samverkan mellan näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor.

– Det handlar om att ta tillbaka platsen till invånarna och investera långsiktigt. I dag finns det områden där en stor del av befolkningen undviker att gå ut kvällstid överhuvudtaget. Därför vill vi skapa mer levande platser och vi är övertygade om att vår satsning kommer ge effekt.

Nyckelpersonerna i satsningen, som har en prislapp på 100 miljoner kronor, är en heltidsanställd verksamhetsledare och en platsansvarig som både ges mandat och budget för att genomföra förändringar i sina lokala centrum. Redan nu finns goda krafter i områdena i form av till exempel platsvärdar, men arbetet är inte tillräckligt strukturerat och det saknas tydligt mandat från Stockholms stad, menar Anna König Jerlmyr.

DEBATT. Edholm (L): Vi måste stärka polisen för att stoppa skjutningarna

– Det handlar inte bara om väktare och polisinsatser utan också om små insatser som bra belysning, kameror och nolltolerans mot klotter och nedskräpning i området. Nu börjar vi med 12 platser, men med tiden vill vi addera fler.

Ni drar paralleller till 1970-talets New York, är det jämförbart med dagens Stockholm?

– Vi är tyvärr snart där, titta bara på skjutningarna. Det har skett 96 skjutningar i vår region bara i år. Med Trygg stad kommer vi att mäta tryggheten varje dag och finnas kvar i området tills invånarna känner sig trygga dygnet runt.  


 

Här är platserna som ska bli tryggare

Sergels torg

Husby centrum

Rågsved centrum

Farsta centrum

Medborgarplatsen

Hässelby centrum

Vårberg centrum

Högdalen centrum

Sätra centrum

Kista torg

Tensta centrum

Rinkeby centrum

Det här är BID

BID är en förkortning för Business Improvement District.

I korthet handlar det om gemensam samverkan mellan näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor för att upprätthålla trygga platser.

I New York finns 74 BID:s, vilket är fler än i någon annan stad i USA.