Här i Skärholmens gymnasium vill Moderaterna i Skärholmen se en musikskola öppna i framtiden. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

M vill ha musikskola till Skärholmen

Musikintresset i Skärholmen är stort, men närmsta musikskola ligger i stan. Det vill Moderaterna i Skärholmen ändra på. – Det mest uppenbara skälet är ju att Skärholmen centrum har en G-klav som symbol, säger partiets vice ordförande Bengt Johansson.

  • Publicerad 14:04, 7 aug 2018

Moderaterna i Skärholmen föreslår att en musikskola ska öppna i Skärholmen. Bengt Johansson, vice ordförande för M i Skärholmen, menar att det finns flera skäl till varför förslaget.

– Det mest uppenbara skälet är ju att Skärholmen Centrum har en G-klav som symbol. Varje gång jag ser den undrar jag när en musikskola ska komma och ge skulpturen ytterligare mening, säger han.

G-klaven han syftar på är konstnären Aston Forsbergs skulptur Vridande moment – Skärholmen centrums signatur. Om det verkligen är en G-klav är öppet för tolkning. Men skulpturen är inte den enda anledningen till förslaget. 

– Många ungdomar är ju väldigt musikintresserade. Mycket musikaktivitet pågår i Skärholmen. Samtidigt saknar ju Skärholmen attraktiva skolor. Folk söker sig till innerstaden istället. 

Han får stöd av Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm, som är positiv till förslaget.

– Att under kommande år starta en musikskola i Skärholmen kan absolut bli aktuellt. Alla elever i Stockholm ska ha tillgång till bra grundskolor.

Helst Adolf Fredrik

Bengt Johansson (M) har själv gått på Adolf Fredriks musikskola och tror att en Adolf Fredrik-filial skulle bli en magnet för södra sidans musikintresserade ungdomar. Sedan 2015 har Adolf Fredrik en filial i Farsta.

Olle Burell har inga invändningar.

– Redan idag pågår ett arbete att bygga ut och sprida den positiva andan av Adolf Fredriks musikklasser till fler delar av staden. För ett par år sedan var jag med och invigde den nya filialen i Farsta, säger han.

Ett alternativ till en musikskola är ett utökat samarbete med kulturskolan El Sistema, som redan finns i Skärholmen, menar Olle Burell.

Enligt Moderaternas förslag skulle skolan inrymmas i lokalerna till Skärholmens gymnasium. Där finns nu bland annat Lindeparkens Gymnasiesärskola. 

– En musikskola börjar ju alltid med en klass, så i början behövs inte så många lokaler. Men om man på sikt kan flytta de som är i lokalerna nu till andra ställen vore ju det bra. Det vore önskvärt om skolan kunde ligga där, eftersom läget är det bästa tänkbara. Men det är en långt senare fråga, säger Bengt Johansson.

Om Moderaterna får igenom förslaget hoppas de på att musikskolan står klar under den kommande mandatperioden.