Minne. Gunnel Allard (M) som själv är krigsveteran ser positivt på att Täby får sitt egna minnesplats för veteraner. Foto: Privat/Roffe Andersson

M vill se minnesplats för veteraner i Täby

Snart är det dags för veteranernas minnesdag. Inför det presenterar Moderaterna i Täby ett förslag om en minnesplats för veteraner i kommunen.

  • Publicerad 16:46, 14 maj 2019

Den 29 maj är det Veterandagen, en årlig ceremoni i Sverige till minne av krigsveteraner. Nu vill Moderaterna i Täby hylla veteraner i kommunen med en minnesplats.

– Vi vill hedra de som varit i tjänst och även de som omkommit i tjänst, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Det är ännu inte klart var minnesplatsen skulle kunna vara och om den i så fall ska utmärkas på något sätt. Men tanken med den är att allmänheten kan komma dit för att minnas, sörja eller samlas, menar Erik Andersson.

Varför ska just Täby ha en minnesplats?

– Täby har en historiskt tradition med det militära, både flygflottiljen F2 och sjökrigsskolan fanns i kommunen. Det skulle kunna vara två fina platser för en minnesplats, säger Erik Andersson.

Moderaten och Täbybon Gunnel Allard är själv krigsveteran och har varit i Libanon i två omgångar. Hon tror att en minnesplats skulle kunna hjälpa många.

– Det är viktigt att kunna vända till en plats om man har förlorat någon. Jag förlorade två som stod mig nära och jag har sett flera som kommit tillbaka vars liv raserats då de inte mått bra psykiskt, säger Gunnel och fortsätter:

– Runt varje veteran finns en släkt. Platsen skulle inte bara vara till för veteraner utan även för anhöriga.

Än så länge är det bara moderaterna som står bakom förslaget, men Erik Andersson hoppas att resten av Alliansen ska haka på.

– Om vi kommer fram till en gemensam syn i alliansen, så är min förhoppning att vi kan få till det till nästa veterandag, säger han.

Tror ni att folk kommer att besöka den?

– Den 29 maj är en viktig dag och då kommer man uppmärksamma den dagen vid minnesplatsen och sen tror jag många kommer besöka den.

Stockholm Direkt