Daniel Helldén (MP) och Cecilia Brinck (M) åker till Oslo i veckan. Foto: Maja Brand/Fredrik Hjerling/Peter Knutson

M vill slopa bilfria dagen: "Meningslöst symboljippo"

Nu är trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och Cecilia Brinck (M) i Oslo för att studera hur norrmännen jobbar för en bilfri stad. Men trots inspirationsresan: Glöm någon bilfri dag i Stockholm om Moderaterna vinner valet.

  • Publicerad 07:00, 29 jun 2017

Det började med en artikel om att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) skulle åka till Oslo för att titta på hur de jobbar för en bilfri innerstadskärna. Det fick Moderaterna att gå i taket av oro kring att det är planen även för Stockholm.

En stund senare kom också en bild på Cecilia Brinck (M) på Instagram, med väskan packad, där hon meddelade att hon blivit inbjudan av Helldén att haka på till Oslo och tackat ja.

Helldén ska studera Oslos bilfria innerstad

Nu är de på plats. Trafikborgarrådet åkte till Oslo igår, onsdag, och Brinck ansluter idag då de har gemensamt schema.

I Oslo togs 700 gatuparkeringar bort utan att ersättas den första juni och i höst införs dessutom ett förbud mot att köra bil igenom city för den som inte bor där.

– Vi ska prata med representanter från Oslo om hur man har lagt upp planeringen för en bilfri stadskärna och vara ute på gatan för att se hur de arbetar. Vi har inte sagt att vi kommer ha en klar gemensam vision med oss hem men vi kommer få en gemensam referensram och kan diskutera tillsammans, säger Daniel Helldén.

Kanske blir resan lite frostigare av gårdagens utspel där Moderaterna gick ut och kritiserade majoriteten för att vara bilfientlig och krävde en framkomlighetschef för att lösa trafikkaoset i City. Men innan dess såg i alla fall Brinck fram emot resan och menade att de och majoriteten också är överens om mycket.

– Jag välkomnar alla initiativ till blocköverskridande erfarenhetsinhämtning.Det ska bli intressant att se hur de har förankrat projektet "Bilfritt byliv" och vad människor tycker. Även om jag inte är en vän av en helt bilfri innerstad finns det mycket som jag och trafikborgarrådet är överens om. Till exempel att man ska prioritera cykelinfrastruktur och kollektivtrafik. Samtidigt har människor legitima skäl till att köra bil i innerstan för att lösa sina vardagsproblem, säger Cecilia Brinck (M).

"Rörstrandsgatan lyckad gågata"

Hon tycker att sommargågatorna i Stockholm är ett lyckat initiativ och lyfter särskilt fram Rörstrandsgatan, förutom att trafikkontoret gjorde en miss och gav dubbla uteserveringstillstånd till krögare på gatan.

– Man har pratat med näringsidkare och boende för att lösa eventuella konflikter. Jag tror att vi kan hitta fler gator och platser för liknande projekt, säger Cecilia Brinck.

Dock blir det inget mer "I stan utan min bil", när biltrafiken i City stängs av en söndag i september, om Moderaterna får bestämma.

Bilfri dag i city växer – bilar förbjuds på ännu fler gator

– Vi ser det som ett meningslöst symboljippo som man lägger på en söndag i september. Om man vill veta vilka konsekvenser det får att stänga av biltrafiken så får man göra det en torsdag i mars, säger Cecilia Brinck (M).

Kommer ni att införa en sådan om ni vinner nästa val?

– Nej.