Mack-Gyver mackan till Mack-SM. En kul utmaning tycker Mikaela Fischerström, från Haga Tårtcompani & Bageri på Torsgatan i Stockholm Foto: Oscar Målevik

Mack-Gyver från Vasastan kan vinna mack-SM

Mack-Gyver, den veganska mackan från Vasastan, kan ta hem segern i årets Mack-SM. Mikaela Fischerström är kreatören bakom.

  • Publicerad 12:16, 18 okt 2018

Finalen avgörs på Sthlm Food & Wine-mässan den 9 november och uppgiften är att kora Sveriges godaste och nyttigaste lunchmacka. En av finalisterna är Mikaela Fischerström från Haga Tårtcompani & Bageri i Vasastan.

– Målet med Mack-Gyver-mackan var att skapa en klimatsmart macka som varje svensk ska kunna göra i sitt kök. Av alla råvaror som finns på mackan så använder vi allt – inte en droppe går till svinn. Blasten på moroten som används i morotshummusen är det gröna på mackan. Och brödet är minst en dag gammalt för att visa att man inte behöver slänga det, säger Mikaela Fischerström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På 45 minuter kommer hon göra 20 veganska Mack-Gyver-mackor framför SM-juryn. De värderar mackans gastronomi och hur finalisterna på mest effektivt och ekonomiskt sätt tillverkar den.

– Jag tror faktiskt att vi har en ganska stor chans att vinna tävlingen, inte för att den egentligen är godare. Utan för att vi lagt så mycket tanke på att allt på mackan ska tas tillvara på. Vi är de enda som arbetar med just svinnfrågan. Vi ville verkligen att det skulle vara en macka i tiden, säger Mikaela Fischerström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hennes kollega Oscar Målevik, en ägarna av Haga Tårtcompani & Bageri, är också hoppfull.

– I år kommer hon vinna! Vi är så stolta och taggade över att hon är med. Förra året kom vi på en silverplats. Dock vann vi "Bästa hejarklack" då vi överröstade hela publiken till tävlingen, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.