ELDSJÄL. Magnus Lundgren, ordförande i Solberga BK, ger sällan upp. I tio års tid har han kämpat för att ge områdets kids en fristad. Foto: Sacharias Källdén

Magnus ger allt för Solberga BK

Magnus Lundgren är eldsjälen som fått den ideella föreningen Solberga BK på fötter igen – och som vägrar tro att idén om föreningslivet skulle vara dött.

  • Publicerad 14:53, 13 sep 2019

Ett bolltrixande yrväder i F11-laget utbrister:

"Det här är den bästa dagen i mitt liv!"

Om hon syftar på aktiviteten på Solberga bollplan eller på att lokaltidningen är på plats är svårt att avgöra. Oavsett, så är det till stor del Solberga BK:s ordförande Magnus Lundgrens förtjänst att både vi och de unga fotbollsspelarna står här i dag.

Vad som driver Magnus? Envishet.

– Finnarna kallar det sisu, att inte ge upp och kämpa vidare även om uppförsbacken känns hopplöst svår, säger han.

För det har inte alltid varit "den bästa dagen i mitt liv" för Solberga BK. 2002 brann klubbhuset ner, och under flera år tampades föreningen med ett vikande medlemsantal. Att spelarna länge bara hade en grusplan att träna på gjorde inte saken bättre.

Skralt utbud för unga

2016 stod den nya konstgräsplanen äntligen klar, efter en segdragen process där projektet sköts upp gång på gång.

– Det är som när man är ute på en lång promenad, och när man äntligen ser målet och tänker att man får vila är det någon som flyttar fram målet ytterligare en mil, beskriver Magnus processen.

Solberga är den största stadsdelen i Älvsjö och en av dem som växer mest. Ändå är utbudet på fritidsaktiviteter för ungdomar skralt, tycker Magnus.

Desto viktigare att så många som möjligt av dagens unga Solbergabor kan vara med och spela fotboll. Häromhelgen nyinvigdes Apelsinparken, där Solberga BK drivit på för en upprustning av den gamla grusplanen. Samtidigt fräschas ytterligare en bollplan upp alldeles intill parkleken Kristallen. Även där har klubben tryckt på.

"Föreningsidén är inte död"

En förutsättning för framgång i föreningen är att alla hjälps åt, säger Magnus. Enligt honom ska alla kunna vara med och lira, oavsett om syftet är att hänga med polare eller att bli nästa Zlatan. Och vid klubbens resa till Nerja i Spanien fick spelarna hjälpa till med att stå i kiosken och kränga Newbody-strumpor.

– Därmed har alla som vill fått möjlighet att följa med, säger Magnus.

När Solberga Cup för 7–16-åringar drar igång i oktober gäller samma princip. Där är tanken att en del av förtjänsten ska gå lagen till godo i utbyte mot att deras ledare och spelarnas föräldrar hjälper till med arrangemanget.

– Jag tror inte att föreningsidén är död. Människor gillar att jobba tillsammans om de vet vad de jobbar för, säger Magnus.

På Solberga bollplan i dag syns flera föräldrar som agerar tränare. Några av dem för första gången med Magnus som mentor. Solberga BK:s ordförande själv lovar att stanna kvar så länge han behövs, men har inget emot att lätta lite på den egna arbetsbördan:

– Det är minst en halvtidstjänst, utan problem!