Rex Ljungqvist är uppväxt på Strandvägen och hyllar sin hemstadsdel i en ny låt. Foto: Sacharias Källdén

"Magnus Ugglas son" hyllar sitt Östermalm

Han sjunger att han hatar Södermalm med dess feminister och journalister, men älskar Östermalm. Den sistnämnda stadsdelens son Rex Ljungqvist driver med samtiden i debutsingeln "Jag älskar Östermalm".

  • Publicerad 11:00, 27 jan 2018

Som mötesplats för intervjun föreslog StockholmDirekt något riktigt Östermalmigt. Rex Ljungqvist, 33, gillade tanken och valde Thelin's konditori i Fältöversten. Och mer Östermalm blir det väl knappast.

– Är man musiker tror folk att man är från Söder. Men jag är sjätte generationens Östermalmare. Just nu bor jag dock vid Norrtull. Så långt ifrån Söder som möjligt!, skrattar Rex Ljungqvist som till vardags arbetar på en plastikkirurgi-klinik i Hjorthagen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I en våning på Strandvägen växte han upp, och där fanns också den första replokalen där musikintresset tog form. Och kärleken till Östermalm är stor. Så stor att han skrivit en låt som handlar om att han älskar stadsdelen. Eller är det verkligen han själv som gör det? Rösten som basunerar ut budskapet i debutsingeln är i texten en gammal bitter man som Rex träffar på en fest.

Videon till låten, som utspelar sig på en "tråkig fest på Söder", har streamats snart 10 000 gånger.

– Jag älskar Östermalm, och jag älskar Söder. Det här är en hyllning till Stockholm. Men jag har min hemstadsdel nära hjärtat, såklart.

Men du sjunger ju textraden "Jag hatar hela Södermalm"?

– Det är inte mina ord, utan den här gubbens. Jag vill bara visa på olikheterna mellan stadsdelarna och jag är helt opolitisk. Jag vill ge en röst åt gubbarna. Inspirationen till den typiska Östermalmsgubben kan komma från nån polares farsa, säger han.

Lockigt hår, satiriska texter och uppväxt i Östermalms fina kvarter. Dessutom en låt med klistrigt fastnande melodi. Jämförelsen med Magnus Uggla är svår att undvika, och det gör honom ingenting.

– Jag ser mig som en sångare i en Stockholmstradition från Bellman fram till Uggla. Jag håller faktiskt på och skriver en låt som heter "Magnus Ugglas son", säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Rex Ljungqvist har inget emot att jämföras med Magnus Uggla. Foto: Sacharias Källdén

Jag älskar Östermalm

Lyssna på Spotify

Se videon

Senare i år släpper Rex Ljungqvist en EP.

BONUSINFO: Gubben i videon spelas enligt Rex av en före detta lärare på internatet Lundsberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De fixar fotboll för alla i Stadshagen

Nyheter Nybildad förening satsar på Kungsholmens unga Gratis spontanfotboll – för alla unga – på lördagskvällarna. Nybildade föreningen Kungsholmens Folkfotboll vill erbjuda ungdomar något att göra.onsdag 23/5 18:30

Limiterad lyxtoffel såld på Vasagatan

Nyheter "Fantastiskt att vi sålt den" Nästan 3000 kronor. Det får man betala om man vill bli ägare till en klassisk skobutiks "egna Rolls-Royce". Ett par... tofflor.onsdag 23/5 17:29