Läsdags. Maj-Britt Eriksson, 97, sitter tillsammans med Regina Svanberg från Järfälla bibliotek och pratar böcker. Foto: Mikael Andersson

Maj-Britt, 97, får bibblans böcker hemlevererade i Järfälla

Att ta sig till bibblan är inte helt lätt för den som närmar sig 100 år. Men genom bibliotekets tjänst Boken kommer, kan Järfällabon Maj-Britt Eriksson, 97, läsa tio böcker i månaden – utan att lämna hemmet.

  • Publicerad 14:41, 7 feb 2020

Det är bara att säga till om det är någon särskild författare man vill läsa

I sitt kök, i en lägenhet på andra våningen i Jakobsberg, sitter Maj-Britt Eriksson, 97. På bordet framför henne ligger en plastlåda, full med ljudböcker.

– Jag lyssnar varje dag. Om jag har något jag måste göra med hushållet, eller om det bara är tråkiga saker på tv.

Maj-Britt har alltid läst. Som barn fick hennes mor henne att läsa dikter, på folkskolan fanns ett ensamt skåp på väggen med böcker man kunde låna. Sedan lånade hon på biblioteken.

Men att ta sig till biblioteket är inte alltid helt lätt för den som närmar sig 100 år.

Fick tips

Det var en väninna som först tipsade Maj-Britt om Boken kommer, en tjänst biblioteken har för den som av olika anledningar har svårt att gå. Det kan handla om allt från brutna ben till hög ålder.

– När jag kunde röra mig brukade jag gå till biblioteket och låna böcker, men nu ringer jag bara biblioteket, så får jag böcker hem, säger Maj-Britt.

En gång i månaden kommer en låda med nya böcker till Maj-Britts dörr. Ungefär tio böcker i månaden tar hon sig igenom, och när hon läst färdigt är det bara att lyfta på luren.

– Det är bara att säga till om det är någon särskild författare man vill läsa, eller säga att man vill ha lite blandat. Och jag brukar få bra böcker.

Läsning. Maj-Britt Eriksson, 97, tillsammans med Regina Svanberg från Järfälla bibliotek. Boken kommer är en tjänst som funnits i Sverige sedan 50-talet, och i Järfälla sedan 70-talet. Foto: Mikael Andersson

Minns 40-talet

Maj-Britt läser det mesta, men speciellt intressant tycker hon det är det att läsa om andra världskriget.

– Under kriget jobbade jag och mamma som sjukvårdare. Det är intressant att läsa om den tiden, jag känner igen mycket. Det var ett annat Sverige på 40-talet, nu är allt så tekniskt, säger hon.

Och det är lite tack vare tekniken som Maj-Britt fortfarande kan läsa. Det hon får hem varje månad är ljudböcker, eftersom synen inte är vad den en gång var.

– Jag kan bara läsa med hjälp av min lupp, men då ser jag bara läsa en bokstav i taget. Så det här är det bästa som hänt mig, säger Maj-Britt och fortsätter:

– Jag är så glad för mina ljudböcker så ni kan inte tro. Det är högtidsdag när de kommer.

Boken kommer

✓ Tjänsten har funnits i Järfälla sedan 70-talet. Den finns till för de som av olika anledningar inte kan ta sig till biblioteket.

✓ Det fungerar som en bokprenumeration, där du kan få hem böcker, talböcker, ljudböcker och tidsskrifter. Vad du får hem är upp till dig. Boken kommer finns även på finska.

✓ Hör av dig till biblioteket eller till bokenkommer@jarfalla.se för mer information.

Stockholm Direkt