Den del av Rinkebyskogen som Sveaskog säljer vill nu den politiska majoriteten i Danderyd att kommunen ska förvärva. Foto: Google maps / Danderyds kommun

Majoriteten i Danderyd vill köpa del av Danderydsskogen

Den politiska majoriteten i Danderyd vill att kommunen ska köpa 57 hektar av Rinkebyskogen med ett utgångspris på 30 miljoner. Anledningen är att säkerställa bevarandet av skogsområdet.

  • Publicerad 11:49, 2 mar 2018

Det var den 14 februari som Danderyds Nyheter skrev om 57 hektar skogsmark som är till salu i Enebybergsområdet, en del av Rinkebyskogen, som angränsar till Sollentuna. Under fredagsmorgonen meddelar den politiska majoriteten i Danderyd att man vill att kommunen ska köpa skogen.

– Vi vill ju bevara Rinkebyskogen som ett sammanhängande naturområde, då är det naturligt att vi försöker förvärva marken, det handlar om att bevara, säger Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunen har planmonopol på marken vilket ändå innebär att man kan sätta stopp ifall någon skulle vilja bygga bostäder på marken.

– Även om någon annan skulle köpa fastigheten så skulle vi inte medverka till att tillåta bostäder exempelvis. Vår intention är att bevara naturområdet och sen äger kommunen redan en så stor del, då där det naturligt att vi är med i en budgivning, säger Reichenberg.

"Vi hoppas ju på mer"

Utgångspriset för marken ligger på 30 miljoner kronor – men det kan bli ett saftigare pris än så.

– Vi förbehåller oss rätten att ha en budgivning när vi fått in anbuden den 16 mars. Vi har satt det utgångspriset men vi hoppas ju på mer naturligtvis. Vi får väl se, sa nyligen Björn Larsson, ansvarig för strategiska markaffärer för Sveaskog till Danderyds nyheter.

Vill lämna anbud

Marken gränsar till delar av Rinkebyskogen som Danderyds kommun idag äger och där man fattat om att inrätta naturreservat.

Vidare meddelar majoriteten att man under nästa vecka inleder arbetet för att kommunen ska kunna lämna ett anbud.

– Vi kommer föra ett resonemang i kommunstyrelsens arbetsutskott om hur vi ser på de här frågorna och vi kommer lägga vårt bud, säger Reichenberg. .

Även oppositionsrådet Siv Sahlström (C) är positivt till att majoriteten nu vill förvärva skogen, även om hon anser att det borde gjorts i ett tidigare skede.

– Det här är något som vi drev redan under förhandlingarna i samband med att en del av skogen gjordes till ett naturreservat. Tidigare erbjöd Sveaskog att sälja marken för sju miljoner kronor, inte under nuvarande majoritet, men den tidigare ordföranden i kommunstyrelsen sa blankt nej, säger Siv Sahlström.

"Kanske går att förhandla?"

Vidare berättar hon att både hon och kommunstyrelsens ordförande, Olle Reichenberg, tidigare träffat Sveaskog för förhandling om marken. Då fanns det enligt henne inget givet pris för marken med anledning av osäkerhet över hur marken skulle klassificeras.

– De (Sveaskog) såg det nämligen som exploateringsmark så småningom. Skulle man bygga här skulle det vara ett helt annat pris. Förslaget är utmärkt, men det hade varit bra om vi fått ett annat pris, kanske går det att förhandla ned de där 30 miljonerna, säger Siv Sahlström.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10