Onödigt. Helena Flyrin lägger minst två timmar i veckan på att sätta upp skyltar till visningar, onödigt tid om de ändå försvinner menar hon.

Mäklarnas ilska: "Kommunen tar ner våra skyltar"

Mäklarna i Täby menar att deras skyltar i flera år tagits ner av kommunen, nu vill de se en ändring. Men problemet är något som kommunen inte känner till.

  • Publicerad 16:51, 19 nov 2018

Man kan se dem på gator, i rondeller och vid vägkanten. Skyltarna som ska uppmana trafikanter och gående att köpa ny bostad.

Men nu har Länsförsäkringar fastighetsförmedling tröttnat eftersom skyltarna ständigt blir nedtagna av kommun.

– Vissa gånger har de tagits ner bara någon timme efter att vi har satt upp dem. Sen sätter Mäklarhuset upp sina skyltar på samma plats och då får de sitta i två tre veckor, säger mäklaren Helena Flyrin.

Och de får medhåll av flera i branschen. Jan Jägholm på Jägholm Norrortsmäklarna menar att kommunen inte får röra skyltar som är uppsatta på rätt sätt – något han menar att de ändå har gjort i flera år.

– Jag har svårt att se vad kommunen har med våra skyltar att göra. I många fall så står de ju inte ens på kommunens mark men de plockas ner ändå. Rent juridiskt är detta ett egenmäktigt förfarande, säger han.

”Inte hållbart”

Nu vill bland annat Länsförsäkringar Fastighetsförmedling att alla mäklare slutar sätta upp skyltar eftersom de ändå inte får sitta kvar.

– Tanken med skyltarna från början var ju att man skulle hitta till fastigheten, men idag används de som marknadsföring till byrån. Om inte alla får sitta uppe så är det inte hållbart, säger mäklaren Martin Fröblom.

Jan Jägholm vill däremot ha skyltarna kvar då han tycker att det är en viktig del i marknadsföringen.

– Jag tror inte på att sluta med dem. Det viktiga är att skyltningen är lagom sparsam och att den verkligen sköts. Men även om den sköts rätt tas den ofta ner av kommunen utan någon som helst urskiljning, säger Jan Jägholm.

Han tycker inte att det är kommunens uppgift att försvåra en affär för kommuninvånarna, och vittnar om att problemet inte är lika stort i grannkommunerna.

– I Vallentuna och Österåker har vi inte alls upplevt något problem med att kommunen är på våra skyltar. Visst försvinner det skyltar men inte alls i samma utsträckning som i Täby, säger han.

Tillbakavisar påståendet

Men kommunen reagerar på påståendet som de tillbakavisar.

– Vi åker inte ut och samlar in mäklarskyltar utan något skäl, säger Joachim Quiding, samhällsutvecklingschef.

Men har ni rätt att ta ner skyltarna?

– Om de innebär en trafikfara eller står i vägen för till exempel snöröjning eller gräsklippning kan det göras. Men annars är det polisen som ansvarar för att de lokala ordningsföreskrifterna efterlevs, säger Quiding.

Både Jägholm och Länsförsäkringar menar dock att de sett kommunklädda personer ta ner skyltarna. Något som Joachim Quiding inte hört något om.

– Jag har inte hört talas om det problemet. Då får mäklarna höra av sig till oss så får vi försöka hitta en lösning, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30