Straffavgift. 14 000 kronor får en familj i Viksjö betala för att de målat sitt hus grått, något som det krävdes bygglov för. Samtidigt slipper andra grannar undan, då ommålningen skedde för över tio år sedan och därför är preskriberade. Foto: Privat/Mikael Andersson

Målade om sin villa i Viksjö – får böta tusentals kronor

För några år sedan målade Jonas Winell om sitt hus i Viksjö från rött till grått. Nu kräver kommunen att han återställer den röda färgen, och betalar en straffavgift – på 14 000 kronor. Samtidigt målade en granne om sitt hus förra året, men slipper både avgift och ommålning.

  • Publicerad 16:10, 31 jan 2020

För några år sedan planerade familjen Winell, som bor i en villa i Hummelmora i Viksjö, att måla om sitt hus från rött till grått. De kollade vad som gällde på kommunens hemsida, och bedömde att det inte krävdes bygglov, något som P4 Stockholm var först att rapportera.

Vad de inte visste var att villorna på gatan där de bor ingår i ett av kommunens kulturmiljöområden. Därför får de inte byta färg hur som helst.

– Det stod att det inte behövdes bygglov att färga om sitt hus, Men att 'färga om' betyder 'att måla om i samma kulör', förstod vi inte då. Och så plötsligt, flera år senare, kommer ett brev på posten om att vi målat om olovligt, säger Jonas Winell.

Det var när en granne sökte bygglov för att bygga ut och måla om sitt hus i samma färg som Jonas Winells villa, som det kom fram att det inte var okej att måla om husen. Och nu ska de betala 14 000 kronor i straffavgift till kommunen.

"Var helt chockad"

Samtidigt är två andra villor i området ommålade i andra färger sedan tidigare. Något som enligt kommunen skedde för över tio år sedan, vilket gör att det är preskriberat.

Gabriella Ödman, som bor i samma område, flyttade dit 2009, till ett gråmålat hus. När det skulle målas om förra året ville hon köra på samma nyans av grått som Jonas Winell.

– Jag visste om turerna kring deras hus, så jag ringde upp kommunen och fick beskedet att det var okej att måla om mitt hus från ljusgrått till mörkgrått, berättar hon.

Men några månader senare fick även Gabriella Ödman en straffavgift i brevlådan, och krav på att återställa huset till sin originalfärg.

– Jag var helt chockad. Tio år tidigare hade jag köpt ett grått hus och nu krävde kommunen att jag skulle måla det rött, säger Gabriella Ödman.

Hon anlitade en advokat och överklagade det hela till Länsstyrelsen, och kommunen blev tvungen att backa.

– Även om jag är glad över att få ha kvar färgen så tycker jag att det är helt sjukt att mina grannar måste måla om. Man ser inte heller till miljöaspekten av det hela. Om jag inte hade haft råd att skaffa en advokat, så hade jag blivit helt överkörd av kommunen.

"Tolkningsbar lag"

Även familjen Winell har överklagat till Länsstyrelsen, men de har fått avslag. Jonas Winell säger att kommunen har rätt i sak, men pekar på att husen i området ändå ser olika ut.

– Jag köper att husen är unika och att de ska bevaras, men karaktären försvinner inte med lite färg. Och i så fall är det ju redan förstört, med de som fortsätter vara målade i andra färger, säger han.

Anna Krohn, bygglovshandläggare vid Järfälla kommun, menar däremot att mycket av husens karaktär sitter i just färgen.

– Vi hade såklart sett att alla hade varit röda om vi kunde ingripa, men lagstiftningen låter oss inte komma åt de som målades för mer än tio år sedan, säger hon.

Nu jobbar kommunen på att förtydliga informationen kring vad som gäller.

– Det här är en tolkningsbar lag. Vi jobbar just nu med att göra det ännu tydligare på hemsidan, säger Anna Krohn.

Stockholm Direkt