Halt. Mälarens vatten gör öarnas vägar extra känsliga för halka. Foto: Mostphotos

Mälaröarna är extra drabbade av halkan

Med kalla nätter och snömodd har halkan slagit till på många vägar runt öarna. Minska farten, ratta varligt och gasa mjukt är Trafikverkets råd till Mälaröbilisterna.

  • Publicerad 15:37, 13 dec 2017

Vägarna runt Mälaröarna har varit riktigt hala under december. Under tre dagar förra veckan var det fyra stora olyckor på vägarna runt om i kommunen. Åtta bilar och en buss var inblandade i olyckorna men inga personer skadades.

Att just Mälaröarnas vägar drabbas hårt av blixthalka beror på att många vägar ligger nära öppet vatten eller går över broar som kyls både underifrån och ovanifrån, menar Trafikverket.

Sträckan längs Färentunavägen som går längs Malmvikssjön och över Lullehovsbron är till exempel särskilt känsligt.

Trafikverkets råd om det är riktigt halt är att styra med små rattrörelsen och gasa försiktigt. Viktigt är också att bromsa före en kurva, för att inte riskera att hjulen låser sig och bilen fortsätter rakt fram i kurvan.

För att lättare behålla väggreppet och undvika att bilen slirar är det bra att köra med så hög växel som möjligt. Men behöver du sakta farten i en utförsbacke gäller det omvända. Då hjälper en lägre växel dig att utnyttja motorbromsen och minska risken att hjulen låser sig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter