Nytt. På flera håll i kommunen finns fartkameror. I höst väntas nya platser få fartkameror. Foto: Daniel Cannervik

Mälaröarnas nya fartkameror snart klara

I flera år har det varit på gång. Snart kan Mälaröarna få nya fartkameror installerade. Under hösten är Trafikverkets förhoppning.

  • Publicerad 09:04, 18 aug 2017

Hastigheten är mycket högre där vi inte har trafiksäkerhetskameror.

I Stockholms län ska Trafikverket innan året är slut sätta upp 114 nya fartkameror på vägar där det ofta är hög hastighet.

Sett till hela landet är ungefär fem procent av all trafik över tillåten hastighet enligt mätningar som har utförts vid kamerorna, av Trafikverket.

Förhoppningen från myndighetens sida är att uppförandet av nya fartkameror ska sänka trafikanternas hastighet.

– Hastigheten är mycket högre där vi inte har trafik­säkerhetskameror. Vi vill hjälpa trafikanterna att köra lagligt, men det stora syftet för oss är att vi vet att om man håller rätt hastighet så räddar vi fler liv och minskar antalet svårt skadade. De allra flesta olyckor vi har där någon omkommer är mötesolyckor, säger Eva Lundberg, nationell samordnare på Trafikverket.

Tolv nya kameror

Tolv av de 114 nya kamerorna kommer att placeras ut på Mälaröarna. Sex nya kameror ska sättas upp på sträckan mellan Tappström och Adelsö.

Lika många kameror sätts även upp på Färingsö och sträckan mellan Troxhammar och Färentuna.

Det har varit på gång under flera års tid, men av olika anledning har installationen försenats. Bland annat sedan upphandlingen tagit lång tid.

– Det har varit många problem som har adderats till varandra, säger hon.

Nu närmar det sig trots allt uppförande. Det som står närmast på tur är att elnäts­ägaren Ellevio ska dra in el i alla de nya kamerastolparna.

– Markarbetet är klart och el är draget på två av platserna. Vår förhoppning är att allt ska vara klart under hösten, säger Eva Lundberg.

Bedömning av vilka platser som ska ha fartkameror bedöms utifrån genomförda hastighetsmätningar och Trafikverkets fastställda kriterier.

– Det ska ha en hög hastighet där medelhastigheten är högre än skyltat. Sedan ska det även ha en bedömd hög olycksrisk, säger Eva Lundberg.

Det är kriterier som myndigheten anser är uppfyllda på just sträckorna mellan Troxhammar och Färentuna och Tappström och Adelsö.  

– Vi har prioriterat de här sträckorna som viktiga, säger Eva Lundberg.

Inkopplade i höst

När alla fartkameror är inkopplade går inte att säga i dagsläget, men förhoppningen är under hösten även från Ellevios sida.

– De kommer att komma lite pö om pö. En del sitter ganska långt ifrån där det finns strömförsörjning. Vi tar de som är lättast först, säger Anders Sjögren, områdesansvarig för Ekerö.

Att det efter flera års planering nu ser ut att bli klart med installationen gör Eva Lundberg glad.

– Det är naturligtvis skönt, för vi vet att de behövs där det går fort och det är därför de är utvalda, säger hon.

Troxhammar.

Ekeberga.

Svartsjö djurgård.

Igelviken.

Kvarsta.

Färentuna kyrka.

Sundby.

Nyckelby.

Menhammar.

Kärsö sund.

Husby.

Munsö kyrka.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter