Om Brommas förskolor skulle uppfylla stadens mål skulle de gå back. Foto: Karin Nilsson

Målet: 13 nya förskoleavdelningar i Bromma

Brommas förskolor lever inte upp till stadens mål. Nu satsar man på större förskolor för att klara kraven.

  • Publicerad 11:36, 4 dec 2017

När det kommer till stadens förskolor finns mål för hur stora barngrupperna ska vara, hur stor andel av personalen som ska vara utbildade förskollärare och antalet barn per anställd.

Om Brommas förskolor levde upp till stadens mål skulle en genomsnittlig förskola, med fem avdelningar, gå back med över 300 000 kronor om året – lågt räknat.

Målet är att en småbarnsgrupp ska bestå av 14 barn medan en grupp med äldre barn kan innehålla 18. Snittet i Bromma ligger på 16, så för att klara det skulle Bromma behöva ytterligare 13 förskoleavdelningar. Likaså ligger man strax under Stockholms stads mål på 41 procent utbildade förskollärare.

– Det är oerhört svårt att rekrytera förskollärare, oavsett om vi hade haft mer pengar. Det är både en utmaning att rekrytera och behålla dem, säger Susanne Karlsdotter, avdelningschef för förskolorna i Bromma.

Hon understryker att undersökningen inte ska tas som en absolut sanning, utan snarare som en fingervisning på hur det ser ut, eftersom parametrarna är svåra att mäta och skiljer sig åt mellan förskolorna.

– Vi behöver jobba på många saker, men generellt tycker jag att vi har en bra förskola, jag är inte orolig att vi inte kan leverera en bra verksamhet, säger hon.

Satsar på större förskolor

Eftersom små förskolor tenderar att bli dyrare kommer Bromma satsa på större förskolor när man bygger nytt framöver. På så sätt hoppas man lättare kunna leva upp till stadens mål.

– I större förskolor får man en effektivitet med kök och de stödfunktioner som behövs. Det gör även att man kan använda personal flexibelt mellan avdelningar, säger Lisa Kinnari, stadsdelsdirektör i Bromma. 

I nästa års budget får Bromma 55 miljoner extra. 6,9 miljoner av dem tillförs förskolan. Det är en ökning med två procent från förra året och ska dels täcka ökade lokalkostnader.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Graffitiväggen i Tensta blir kvar – trots löftet

"Får acceptera att det är så det ser ut" Inför valet lovade M, L och KD att de lagliga graffitiväggarna skulle rivas. Spångamoderaten Ole-Jörgen Persson kallade det ett "sylvasst vallöfte". Men nu blir det ändå inte så.måndag 22/10 16:23

Då stängs Nockebybanan av på kvällarna

Så reser du istället Andra veckan i november ersätts all spårvagnstrafik på Nockebybanan med bussar från 20.45 på kvällen.måndag 22/10 16:14