Målet: Att öppna backen till jul

Kylan slog till rejält runt förra helgen. Det innebar febril aktivitet i Ekebyhovsbacken. – Vi följer väderprognoserna dygnet runt, säger Victor Östman, anläggningschef.

  • Publicerad 11:59, 29 nov 2018

Den här snön håller rätt bra för plusgrader och regn, den kommer att ligga kvar.

Förbipasserande vid Ekebyhovsbacken kunde i slutet av förra veckan se hur snömolnen växte och ett första snötäcke lade sig såväl i backen som på Bryggavägen nedanför.

Det var en del av förarbetet inför årets skidsäsong. Även om det dröjer åtminstone några veckor innan backen kan öppna för allmänheten har grunden nu lagts.

Anläggningschefen Victor Östman hoppas nu på öppning lagom till jullovet.

– Förhoppningsvis kan vi det. Det skulle vara första gången på sex år. Men det är en chansning att börja nu. Det kostar mycket, men vi lägger en grund och försöker få så mycket som möjligt till jul, säger han.

Även om det kommer perioder med plusgrader och regn är inte de senaste veckornas arbete gjort förgäves.

– Skillnaden blir att vi kan lägga snö på snö nästa gång vi börjar spruta. Plus att vi får testa all utrustning, så det är mycket därför vi kör också, för att få se att allting funkar och hitta fel innan det är skarpt läge, säger han.

För att kunna använda snökanonerna krävs åtminstone två minusgrader. Men snön som nu har lagts har samlats i högar för att inte smälta.

– Den här snön håller rätt bra för plusgrader och regn, den kommer att ligga kvar, säger Victor Östman.

För att lyckas med målet om att öppna till jul krävs fyra dagar med minst fyra minusgrader. Helst ännu kallare.

– Då kan vi öppna stora backen och barnbacken, säger han.

Hur känns det nu är det närmar sig?

– Det är kul att det börjar röra på sig tycker jag.  

Förra vintern öppnade Ekebyhovsbacken den 13 januari. Däromkring har säsongspremiären varit de senaste åren, enligt Victor Östman.

Ekebyhovsbacken

Fallhöjd: 84 meter.

Liftar: Ankarlift och barnlift.

Nedfarter: Stora backen, Barnbacken, Långsvängen och Familjebacken.

Längst nedfart: 510 meter.

De vill ge annan bild av e-sport

Nyheter En ny förening växer fram på Mälaröarna. Där ska e-sportare samlas och umgås. – Den här föreningen är öppen för alla, säger initiativtagaren Stefan Jernström.tisdag 23/4 6:00