DECENNIER. Malin Andersson och Pernilla Wahlgren har följts åt i över 30 år. Foto: Leif Oldenburg

Malin är Pernillas största fan - fast hon aldrig hört henne

Pernilla Wahlgren har många fans. Ett av de mest hängivna bor i Sundbyberg. Men det är en sak som gör Malin Andersson speciell – hon är döv.

  • Publicerad 11:15, 30 nov 2018

Jag tycker om personen, det känns som om vi har blivit kompisar.

Malin Andersson var bara 16 år när hon för första gången såg Pernilla Wahlgren. Det var i Melodifestivalen 1985 och Pernilla sjöng ”Piccadilly Cirkus”. Malin Andersson föll direkt.

– Jag vet inte vad det var. Hon var snygg, vi var ungefär lika gamla, jag gillade hennes klädstil och dans. Jag tyckte om hela personen trots att jag inte hörde vad hon sjöng.

Kort därefter köade Malin Andersson på varuhuset PUB för att få Pernillas autograf och på något sätt lyckades hon böka sig fram i trängseln. Det var första kontakten och första bilden på Pernilla och Malin tillsammans.

VÄNNER. Malin Andersson och Pernilla Wahlgren blev vänner redan 1985. Malin har högar med dagböcker och personliga brev och foton. Foto: Leif Oldenburg

Följde med på turné

Samma år gick Malin med i Pernilla Wahlgrens fanclub och året därpå fick hon följa med idolen på en kortare turné.

– Det var spännande och lite nervöst så klart. På den tiden fanns det ingen tolkservice så vi satt och skrev till varandra.

De jämngamla tjejerna i turnébussen blev kompisar. I dag, 32 år senare, är de fortfarande bästa vänner.

– Nu pratar Pernilla och jag utan tolk när vi träffas. Hon förstår mig i alla fall.

I dag är Malin Andersson 49 år, Pernilla Wahlgren är ett år äldre. Tonårstjejerna i turnébussen har vuxit upp och fått egna barn.

Samtidigt som de har hållit en nära kontakt under mer än tre decennier är Pernilla fortfarande Malins stora idol.

Gamla scenkläder, skivor, dagböcker, fotoalbum, löpsedlar. När allt kommer fram finns det inte mycket plats kvar i den lilla lägenheten på Kyrkogatan.

– Min son är 23 år. När han flyttar ut får nog Pernilla ett eget rum.

BILDER. Malin Andersson har högar av privata album med bilder på sig själv och vännen Pernilla Wahlgren. Foto: Leif Oldenburg

Malin Andersson har fått frågan många gångar. Hur kan hon, som förlorade hörseln som barn efter en hjärnhinneinflammation, ha en sångerska som idol?

– Jag vet inte hur jag ska förklara det. Jag tycker om personen, det känns som om vi har blivit kompisar helt enkelt.

Fick hälsning på sjukhuset

När Malin Andersson låg på sjukhus för några år sedan skickade Pernilla Wahlgren blommor, choklad och ett kramdjur.

– Pernilla är en omtänksam person, säger Malin.

Hon har alla skivor och band som Pernilla har spelat in. Stolt visar Malin upp fem dagböcker som hon och Pernilla har skrivit tillsammans. På väggen hänger ett foto där Pernilla Wahlgren tackar Malin för att hon håller reda på allt som händer i artistens liv.

Just nu väntar Malin på ett paket med gamla scenkläder som Pernillas mamma skådespelerskan Christina Schollin har skickat.

I januari och februari har Malin köpt biljetter till två föreställningar av Pernilla Wahlgrens show ”Kort, glad och tacksam” på Rival vid Mariatorget. På första raden. Hon har redan sett den tre gånger.

– Jag fick gratisbiljetter av Pernilla. Men det var längre bak. Jag vill sitta på första raden. Jag älskar föreställningen, trots att jag inte hör vad de sjunger.

Pernilla Wahlgren

Pernilla Wahlgren (född 1967) kommer från en artistfamilj. Både pappa Hans Wahlgren och mamma Christina Schollin är skådespelare.

Hon debuterade på scen redan som fyraåring då hon spelade mot sin mamma i tv-pjäsen ”Den längsta dagen”.

Det stora genombrottet kom i Melodifestivalen 1985 när hon sjöng ”Piccadilly Cirkus”.

Sedan 2016 medverkar hon i tv-serien ”Wahlgrens värld” som följer henne och familjen i deras vardagsliv. 

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter Mängder av vitt ludd från himlen på marken – här är förklaringen: "Det här är bara början” Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10

"Checca" missar aldrig ett elitlopp

Nyheter Stamgäst. Han har följt dramatiken på Solvalla 67 år i rad Tre dagar i buren blev straffet för rymningen från lumpen 1956. Den bondpermisen möjliggör för ”Checca” att se sitt 68:e raka elitlopp och utan den hade han sannolikt inte talat om Nils Ferlin som...måndag 20/5 9:02

Gordana fick oväntat hjälp av vänlig själ

Nyheter Att det finns godhjärtade människor fick sundbybergaren Gordana Dutina Matesson nyligen bevis på när hon tappade sitt SL-kort.onsdag 15/5 17:46
Stockholm Direkt