Avgår. Malin Danielsson (L) är i dag kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor och vice ordförande i kommunstyrelsen. I och med riksdagsuppdraget släpper hon de uppgifterna.

Malin Danielsson (L) till riksdagen

Hallå där… Malin Danielsson (L). Efter drygt 10 år som kommunalråd i Huddinge väljer du att ta klivet upp till riksdagen. Kommer du ha en fot kvar i Huddingepolitiken?

  • Publicerad 11:29, 16 jan 2020

– Det hoppas jag verkligen, hjärtat brinner för Huddinge och jag är fortsatt Huddingebo. Men lite tidigt att säga i vilken omfattning.

Tar du med Huddinge till riksdagen på något sätt?

– Självklart! Alla människor jag träffat och deras erfarenheter, men också frågorna om fler arbetsplatser söder om stan, och utvecklingen av infrastrukturen i kommunen. Jag vill se full finansiering av tvärförbindelsen Södertörn, och planering och bygge av Spårväg syd.

Vilka frågor ska du driva i riksdagen?

– Jag brinner för skolfrågor och för att barn och unga ska få en bra start i livet även om förutsättningarna inte varit de bästa.

Hur har Huddinge förändrats under din tid som kommunalråd?

– Huddinge har gått från att vara lite av en slumrande förort till att vara en kaxigare kommun som tar täten. Möjligheterna för näringsliv att etablera sig är idag stora och vi har en mer ledande roll i regionen.

Har du en vision för Huddinge i framtiden?

– En Huddingebo ska kunna hitta en bra arbetsplats nära hemmet. Når vi 35 000 nya arbetsplatser i Flemingsberg har vi en levande regional kärna, vilket får ringar på vattnet även för en Skogåsbo.

Vad är du mest stolt över under din tid som kommunalråd?

– Jag hade ansvar för skolfrågorna när vi vände en nedåtgående spiral. Våra elever låg under snittet vad gällde andel godkända. Resultaten blev allt sämre. Idag presterar Huddinges elever över rikssnittet, och resultaten blir allt bättre.

Oklart vem som ersätter

Malin Danielsson ersätter Maria Arnholm, som blir landshövding i Kronoberg. Än så länge är det oklart vem som kommer ersätta Malin Danielsson som liberalt kommunalråd. Den 23 mars ska kommunfullmäktige ta ställning till saken.