PRISAD. F.d. rektorn och Väsbybon Malla Taipale har blivit utsedd till årets Sverigefinska kvinna. Hon var bland annat med och startade Sverigefinska skolan i Upplands Väsby. Foto: Laura Santala

Malla Taipale från Väsby årets Sverigefinska kvinna

Väsbybon och skolchefen Malla Taipale har utsetts till årets Sverigefinska kvinna. Hon har bland annat blivit känd som "den tuffa rektorn" som lyft skolresultaten i flera problemskolor.

  • Publicerad 08:29, 14 mar 2019

Jag är stolt och glad över utmärkelsen och vill dela den med andra sverigefinska kämpande kvinnor som påverkar samhällsutvecklingen.

– Jag är stolt och glad över utmärkelsen och vill dela den med andra Sverigefinska kämpande kvinnor som påverkar samhällsutvecklingen; framför allt det som gäller barn och unga, säger hon till Vi i Väsby.

För 20 år sedan var Malla Taipale med och startade Sverigefinska skolan i Upplands Väsby, och det är framför allt för hennes insatser inom skolan som hon får utmärkelsen av Sverigefinska yrkeskvinnors förbund. Hon har även jobbat som rektor i kommunala skolor, vissa av dem betraktade som problemskolor.

Malla Taipale gick in för sin uppgift med målet att lyfta elevernas resultat och samtidigt förbättra lärarnas arbetsmiljö. Hon fick också beröm för sina fina resultat i skolorna i Tensta och Hjulsta.

Sverigefinska skolan

I dag jobbar Malla, trots att hon egentligen är pensionär, som skolchef på Språkskolan som omfattar Sverigefinska skolan och Engelska skolan i Upplands Väsby.

– Jag har bott i Upplands Väsby under mycket lång tid. Tog en avstickare till Spånga/Tensta under en period på nio år, bara för att kunna vara nära mina skolor. Är åter Väsbybo, Upplands Väsby är mitt ”hem”.

Efter boken "Rektor – Sveriges viktigaste chef" skriver Malla Taipale nu på en bok som handlar om föräldrarnas roll i skolan. I sitt arbete som rektor har hon gjort sig känd som rak och sträng i sitt arbete, men alltid gjort jobbet "med stor kärlek".

– Jag har alltid haft barnets/elevens bästa i centrum för mitt arbete, säger hon.

Malla Taipale

Ålder: 66.
Bor: Ekebo, Upplands Väsby.
Gör: Jobbar som skolchef på Språkskolan som omfattar Sverigefinska skolan och Engelska skolan i Upplands Väsby. Jobbar även som konsult, föreläsare och författare.
Skrivit: "Rektor – Sveriges viktigaste chef".
Aktuell: Utsågs till årets Sverigefinska kvinna på internationella kvinnodagen.

Brand i garagelänga på Kavallerigatan

Nyheter En lövhög fattade eld - elden kunde begränsas Strax före klockan 13 på måndagen fick räddningstjänsten ett larm om brand i en garagelänga på Kavallerigatan i Upplands Väsby.måndag 20/5 16:55

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10
Stockholm Direkt