Rosa Celedon är i Björns Trädgård måndag till fredag till mitten av augusti. Här med Awad och Soodone. Foto: Jannie Flodman

"Mamma Rosa" började hjälpa Söders hemlösa – tog sig ur depressionen

För femte sommaren är 54-åriga Rosa Celedon ansvarig för Convictus cykel i Björns trädgård. Här berättar hon med egna ord om hur mötet med stadens hemlösa hjälpte henne ur depressionen.

  • Publicerad 12:00, 8 jul 2017

"Mitt arbete hjälpte mig ur depressionen."
"Många återkommer varje år och vi är som en liten familj"

"Klockan åtta på morgonen möter jag Soodone som har cykelansvaret tillsammans med mig i år. Vi går till bageriet, hämtar bröd och börjar göra smörgåsar medan vi lyssnar på musik.

Vi får tårtor, bullar och bröd från Åsö konditori och bageri och ibland får vi mat från Ica och Coop. Sedan står vi här från halv tio till halv två ungefär. Vi hjälper människor på olika sätt, till exempel i deras kontakt med polis eller olika myndigheter.

Många återkommer varje år och vi är som en liten familj. De som kommer hit kallar mig ”mamma Rosa”.

När jag var 16 år lämnade jag Chile och reste till Sverige med min moster. Jag frös och ville tillbaka. Det var så tråkigt att man skulle vara tyst hela tiden för att inte störa. Men det var då och sedan dess har jag verkligen lärt mig att leva här. Det jag egentligen saknade var kärlek och kramar, vilket jag förstod senare.

Jag hade haft en längre depression och ville göra någonting för andra när jag för tio år sedan började arbeta på Convictus dagverksamhet för hemlösa i Ropsten.

Det är en organisation som är väldigt viktig för många och i dag kan jag ångra att jag satt hemma i så många år när det fanns så mycket jag kunde ha gjort. Mitt arbete hjälpte mig ur depressionen.

Det händer att jag är trött när jag kommer hem på kvällarna. Ibland har folk gått bort eller blivit utvisade och då blir man ledsen. Man ser så mycket. Det kommer fattiga familjer med barn som vill ha mat och jag ger så mycket jag kan.

Cykeln är en länk till samhället och bidrar till att människor får ett bättre liv. Det handlar om så mycket mer än bara en kopp kaffe."

Convictus Cykelprojekt

Sedan 2005 har volontärer från Convictus erbjudit kaffe, smörgås och hjälp till hemlösa. 

Syftet är ökad kontakt med hemlösa och dialog med allmänheten om de hemlösas situation.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.