Panel. Kvällens talare från vänster: Lorena Delgado Varas, Marieme Niang Ndiaye och Emma Ström. Foto: Evelina Hertz

Mammor från orten tog plats på scenen i Vällingby

Igår var det dags för andra delen i samtalsserien "Tala med" på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Kvällens tema: våra mammor i orten.

  • Publicerad 17:58, 7 nov 2017

Samtalsserien "Tala med" arrangeras av föreningen StreetGäris, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Syftet är att grupper som det ofta talas om – istället för med – ska få styra samtalet.

LÄS MER: De vill skapa samtal om hijabs och feminism med unga tjejer

Igår var temat "våra mammor i orten" med mammorna Lorena Delgado Varas, Marieme Niang Ndiaye och Emma Ström i panelen. De pratade bland annat om den ojämlika skolan, rasism och om hur mammor från orten sällan får synas i medier.

– Det är alltid politiker och polisen som pratar om orten. Ibland får man höra ungdomar och då är det oftast killar, sa Emma Ström.

Många frågor

När samtalet öppnades upp för publiken var det många som ville ställa frågor eller komma med reflektioner. Bland annat en Hässelbybo som jobbar som lärare i Hässelby.

– Jag möter dagligen ungdomar och barn som mår dåligt. Lärarna jobbar och föräldrarna är oroliga men det känns som att vi inte når fram till varandra. Hur tycker ni att vi ska göra för att stärka relationen mellan skolan och föräldrar i orten? frågade hon.

Panelen var överens om att det krävs en upprustning av orten för att lösa problemet med psykisk ohälsa bland unga. Men de hade också tips på hur skolan kan nå fram till föräldrarna.

– Det kan behövas någon utifrån som kan hjälpa till att föra en dialog mellan skolan, föräldrar och barnet, sa Marieme Niang Ndiaye.

– En sak som funkade i Bredäng var att föräldrar bjöds in till skolan och det bjöds på mat och en musikgrupp uppträdde. Genom musiken fick de föräldrar att komma till skolan, sa Lorena Delgado Varas som också är ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.

Den fjärde december är det dags för nästa lyssnarsamtal, då med temat "rätten till våra kroppar".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pride räknar med 10 000 fler i paraden i år

Nyheter Stockholm gör sig redo för rekordfesten Större och färgstarkare: Stockholm Pride räknar med tusentals fler firande när hbtq-världens OS kommer till stan.tisdag 17/7 19:30