Dog. En person avled och ytterligare en skadades i samband med skjutningen i Östberga förra året. Foto: Mostphotos

Man åtalas för dödsskjutning i Östberga

En 35-årig man åtalas för mord och mordförsök i samband med en skjutning i Östberga i augusti förra året. Enligt åtalet ska 35-åringen ha avlossat ett flertal skott mot personen när denne satt i en bil. 35-åringen ska även ha skjutit mot tre andra.

  • Publicerad 10:36, 15 nov 2018

Händelsen inträffade på Östbergatorget den 15 augusti 2017. Enligt åtalet som i går lämnades in till Södertörns tingsrätt ska 35-åringen själv eller i samförstånd med ytterligare gärningsmän ha dödat en man som satt i en bil genom att skjuta ett stort antal skott mot denne, varav tio skott träffade huvudet och kroppen.

Han åtalas även för att ha försökt döda tre andra personer som befann sig ipå platsen. En person ska i samband med händelsen ha träffats i benet av en rikoschett.

Enligt åklagaren ska 35-åringen ha varit med och planerat och förberett skjutningarna med med uppsåt att döda en eller flera personer.

Han ska bland annat ha införskaffat den flyktbil som användes vid gärningstillfället. Han ska också ha mörklagt bilens bakre del för att förhindra insyn, samt skaffat en bensindunk i syfte att elda upp fordonet.

"Sett ut lämpliga platser"

Före mordet ska han också, enligt åtalet, ha kartlagt offren och de omkringliggande områdena vid Östbergatorget, sett ut lämpliga platser att angripa, stakat ut flyktvägar och försökt hitta en ”lämplig” plats att placera fordonet efter gärningstillfället i Älvsjö och andra delar i länet.

Den 35-årige mannen åtalas även för grovt vapenbrott för att själv eller i samförstånd med ytterligare gärningsmän ha innehaft ett skarpladdat automatvapen vid Östbergatorget samma dag som skjutningen ägde rum.

En man död efter skottlossning i Östberga

Bland bevisningen finns bland annat vittnesuppgifter som påstås ha gjort iakttagelser i garaget där skjutningen ägde rum om att det var en gärningsman som sköt.

Flera personer ska även ha sett den aktuella flyktbilen, som vid tillfället var anmäld stulen. Bilen har även fångats på övervakningsfilm när den anlände till garaget vid Östbergatorget.

Den 35-årige mannen åtalas även för ringa vapenbrott och dopningsbrott.

Rättegången börjar den 20 november.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Protester mot nedskärningar i Peters Park

Nyheter ✓Parklekar står utan personal ✓"Man tummar inte på barnens pengar" Parklekarna i Skarpnäcks stadsdel står sedan 15 februari utan personal. Men frågan fortsätter beröra. Nu har turen kommit till Peters park i Björkhagen där ett gäng politiskt engagerade föräldrar i...onsdag 20/2 11:52