Polisen var på plats först två timmar efter larmet om mordet på Södermalm. Foto: Sacharias Källdén

Man dömd till psykiatrisk vård för mord på Södermalm

Den 51-årige man som knivhögg sin sambo till döds i lägenheten på Södermalm döms nu till rättspsykiatrisk vård av tingsrätten.

  • Publicerad 14:16, 25 mar 2020

Det var i augusti 2019 som den 51-årige mannen häktades för mordet på sin sambo efter att ha ringt 112 för att han själv skadats vid händelsen. Mannen åtalades i januari och 20 mars 2020 kom domen från tingsrätten.

Man i 50-årsåldern åtalas för mord på kvinna

Domshandlingarna vittnar om att det som troligen föranledde mordet var konspiratoriska och paranoida beteenden hos mannen som familjen kort innan händelsen sökt psykiatrisk hjälp för. Bland annat så fanns en rädsla för att både mäklare och byggfirma hade lurat honom i det nya lägenhetsköpet på söder. Snart började han även misstänka både sin sambo och hennes barn för att lura honom på pengar.

Mannen har stora minnesluckor av händelseförloppet under den tragiska augustidagen och har varken erkänt eller förnekat mordet på sin sambo. Det han i förhören minns är att "en kniv for iväg" och att paret tidigare haft en dispyt.

Misstänkt mord på Södermalm

Tingsrätten bedömer att mannen hade uppsåt till att mörda sin sambo och brottet rubriceras därför som mord.

"Hans förmåga att inse gärningens innebörd och att anpassa sitt handlande efter sådan insikt bedöms ha varit påtagligt nedsatt, men inte saknats, till följd av den psykiska störningen" står att läsa i rättspsykiatrins utlåtande.

Mannen ska dock inte straffas med fängelse efter att en utredning visat att han diagnostiserats med bland annat schizofrenisyndrom och psykoser. Han döms istället till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Polisen larmades av grannar innan mannen själv ringde 112 men ambulans och polispersonal var inte på plats förrän två timmar efter första larmet. Utredningen om huruvida polisen begått eventuella tjänstefel i samband med händelsen lades dock ner i slutet på februari.