Det blir mycket män på Grönans scen i sommar. Foto: Mostphotos

Män dominerar på Grönan i sommar

Artistlistan för konsertsommaren på Gröna Lund börjar ta form. Än så länge verkar årets tema vara män och nostalgi.

  • Publicerad 19:30, 31 jan 2018

Grönan har nu börjat släppa bokningarna till sommarens konserter. Av de stora namnen har många några saker gemensamt: De är män och gamla rävar inom musikindustrin. Billy Idol, Europe, Beck, Alice in Chains och Marilyn Manson är några på listan som uppfyller de kriterierna. Hittills är 23 namn släppta, men totalt ska det bli över 60 konserter.

Än så länge lyser kvinnorna med sin frånvaro. Bara fem av de totalt 23 akter som släppts hittills är kvinnor.

– Självklart skulle vi vilja se fler kvinnliga artister på våra scener. Det är en mycket viktig fråga som vi jobbar aktivt med, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förra året var en tredjedel av alla akter kvinnliga och enligt Annika Troselius finns ett ständigt fokus på att få in så många kvinnor som möjligt.

– Om det bara var upp till oss och vilka vi ville ha på våra scener skulle vi haft en mycket jämnare könsfördelning. Men det är många faktorer som spelar in när vi lägger pusslet med vårt konsertprogram och vi får inte alltid möjlighet att boka just de artisterna som vi vill ha, säger hon.

– I grund och botten är det här också ett större problem som bottnar i hela musikbranschen, som inte är jämställd. Men det är en viktig fråga för oss, som vi kommer att fortsätta jobba hårt med.

Men trots snedfördelningen är Annika Troselius nöjd med konsertsommaren 2018. Personligen är höjdpunkten Thirty Seconds To Mars och Silvana Imam, enligt Annika Troselius.

– De har båda spelat hos oss tidigare och dessa konserter var riktigt stora upplevelser för mig.

Kommer det bli någon stor överraskning i år?

– Det beror nog på vad man menar med överraskning och vad man förväntar sig. Men jag kan lova att det finns många grymma artister på vår bokningslista.

Vem skulle vara den optimala bokningen?

– Oj, det finns så många. Om jag får drömma helt fritt, och inte behöver tänka på om artisten egentligen skulle dra för mycket publik för Grönan skulle jag nog säga Stevie Wonder, Bruno Mars eller Beyoncé. Tänk att få bjuda stockholmarna på det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Alla klara artister hittills

Maj

Macklemore

Gogol Bordello

Silvana Imam

Mando Diao

Juni

Marilyn Manson

Queens of The Stone Age

Beck

Brian Fallon & Howling Weather

Rise Against

Alice in Chains

Prohets of Rage

The Breeders

Juli

The Offspring

Good Harvest

Billy Idol

Ziggy Marley

Augusti

The Hellacopters

God God Dolls

Molly Sandén

Säkert

Thirty Seconds To Mars

Melissa Horn

Europe

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.