Dramatiskt. Det var den 20 februari förra året som flera rånare slog till mot en guldbutik i Skärholmen. Foto: Claudio Britos

Man döms efter rån mot guldbutik i Skärholmen

I början av förra året slog rånare till mot en guldbutik på Skärholmstorget i en dramatisk smash and grab-kupp. Nu döms en 20-årig man för medhjälp till det grova rånet.

  • Publicerad 11:42, 20 nov 2019

Klockan var strax efter 18 den 20 februari förra året och torget i Skärholmen var fullt med människor på väg till och från centrum och tunnelbana när rånarna slog till.

Med hjälp av en hjullastare krossade de guldbutikens fönster. Fyra av dem sprang in i butiken, hotade personalen med ett pistolliknande föremål, slog sönder montrar och fyllde kassar med de största smycken de kunde hitta. Under tiden stod en femte utanför butiken och skrek "backa" samtidigt som han riktade något som såg ut som ett automatvapen mot alla som bevittnade händelsen.

Bara tre minuter senare sprang rånarna iväg och flydde i en väntande bil. På flera platser runt centrala Skärholmen och vägarna mot Vårberg hade medhjälpare spridit ut fotanglar på vägarna, för att hindra att polisen följde efter dem.

Nu har en 20-årig man från Botkyrka dömts för medhjälp till brottet, något som tidningen Mitt i var först med att rapportera.

Har erkänt

Mannen sågs av polisen när han spred ut fotanglar från en hink i korsningen vid Vårbergs sjukhem. Enligt polisens förundersökning hade fotanglarna då skapat "fullt trafikkaos". När han får syn på polisen slänger han ifrån sig hinken och börjar springa, men grips kort därefter.

Till rätten erkänner mannen att han hjälpte till, men hävdar att han inte visste att det var en rån det rörde sig om. En förklaring som Södertörns tingsrätt inte köper.

"[Den dömde mannens] uppgifter om varför han spridde ut fotanglarna är på flera sätt osannolika och går heller inte att kontrollera", resonerar tingsrätten som dömer honom till medhjälp till grovt rån. Han döms också för olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott som han begick under 2019.

Med hänsyn till att mannen nyss fyllt 18 när rånet genomfördes döms han till tre månaders fängelse och skyddstillsyn, samt behandling för sitt narkotikamissbruk.

Mängder av vittnen

Många människor bevittnade händelsen och i förhör beskriver flera av dem hur de gömde sig i panik, rädda att det var ett terroristdåd.

Men trots att många människor både såg och filmade händelsen har åklagare och polis inte kunnat knyta någon till själva rånet – där smycken för cirka två miljoner kronor stals.

Ytterligare två personer har suttit häktade för medhjälp till rånet, men utredningarna mot dem lades ner i brist på bevis.

Försökte hindra trafiken. Mannen döms för att ha spridit ut vassa fotanglar på vägarna i anslutning till guldbutiksrånet. Foto: Polisen

Hittades. Med sig fick rånarna med sig cirka fem kilo guldsmycken, till en värde av två miljoner kronor. Några av smyckena hittades i en container av en pantsamlare i Fittja – men det var visningsexemplar som inte var av äkta guld. Foto: Polisen