30-åringen döms till livstids fängelse för dubbelmorden i Kista. Solna tingsrätt friar honom däremot från anklagelserna om försök till grov utpressning. Foto: Charlotte Årling

Man döms till livstid för dubbelmorden i Kista

Solna tingsrätt dömer en 30-årig man till livstids fängelse för morden på två personer i Kista i mars. Det ena offret har tidigare pekats ut som en ledande person i det Hässelbybaserade kriminella gänget Lejonen.

  • Publicerad 12:04, 7 nov 2017

– Tingsrätten har gjort en väldigt noggrann och korrekt bedömning av bevisningen. Jag tror att det är viktigt att vi kan visa att den här typen mord som begås i en miljö där det pågår kriminell verksamhet går att utreda och lagföra, säger kammaråklagare Alexandra Bittner till StockholmDirekt.

LÄS MER: Rättegång om dubbelmordet i Kista inledd

Den 30-årige mannen har under hela utredningen och rättegången nekat till brott. Solna tingsrätt dömer honom nu till livstids fängelse. Det var i mars som två personer sköts till döds i en bil på Själlandsgatan, med tre skott vardera i huvudet. Offren var 20 respektive 26 år gamla och 26-åringen har tidigare pekats ut som en ledande gestalt inom gängkriminaliteten i Hässelby.

Motivet fortfarande oklart

Motivet bakom dubbelmordet är fortfarande oklart.

– Jag tror att tingsrätten har förstått att det är svårt att utreda motiv i den här typen av gärningar och miljöer. Det är något som man kanske måste vänja sig vid och man får hitta bevisning på andra sätt, säger Alexandra Bittner.

Solna tingsrätt skriver i sin dom:

"Tingsrätten tror inte på NN:s förklaring om att det kommit in en annan person i bilen och avlossat skotten. Det finns mycket stark bevisning mot att det skulle gått till på det sättet och det finns också stora luckor i NN:s egen berättelse om vad han gjorde i bilen och vad som hände. Det finns därmed ingen annan möjlig gärningsman än NN."

Däremot frikänns 30-åringen för försök till grov utpressning mot en bilfirma. Där räcker inte bevisningen, menar tingsrätten.

LÄS MER: Skulle vittna i rättegång om dubbelmord – dök inte upp

Förutom livstids fängelse döms också 30-åringen att betala sammanlagt drygt 900 000 kronor till offrens anhöriga.

– Jag har inga direkta kommentarer än så länge och jag har heller inte hunnit prata med min klient. Men det är självklart att vi kommer överklaga, säger 30-åringens advokat Peter Dahlqvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pride räknar med 10 000 fler i paraden i år

Nyheter Stockholm gör sig redo för rekordfesten Större och färgstarkare: Stockholm Pride räknar med tusentals fler firande när hbtq-världens OS kommer till stan.tisdag 17/7 19:30