Skadad. En man öppnade ett fönster och ramlade ut på ett boende i kommunen. Foto: Mostphotos

Man föll ut ur fönster på särskilt boende i Täby

En man bröt foten efter ett fall från ett fönster på ett särskilt boende i Täby. Nu har boendet gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 16:51, 21 maj 2019

Den 24 april inkom en Lex Sarah-anmälan in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), från ett vårdboende i Täby.

En man som bodde på boendet under några dagar var under en kväll mycket orolig, ville inte äta eller ta på sig sina nattkläder.

Personalen bestämde sig då för att ha regelbunden tillsyn av mannen och såg till honom varje halvtimma. Klockan tre på natten låg mannen i sin säng, enligt personalen som varit inne i rummet.

Men när man en halvtimma senare skulle kolla till mannen igen var han inte kvar.

Ramlade ut från fönstret

Mannen hade, trots säkerhetsspärr, öppnat ett fönster på markplan och ramlat ut. Boendet tror, enligt deras anmälan, att mannen halkade på fönsterblecket, då det var frost den natten.

Mannen kunde prata med personalen som upptäckte honom, och tros ha hittats fem till tio minuter efter fallet. Han kördes med ambulans till sjukhus, där man konstaterade att han brutit foten efter fallet.

Boende har själv utrett händelsen och anmält till IVO, och uppger i anmälan att man inte följt alla rutiner i riskbedömningen. Mannen ska även ha saknat ett rörelselarm, enligt anmälan.

Brister har åtgärdats

Efter händelsen har boendet låst alla fönster och rutinerna har setts över.

– Det var en otäck händelse som resulterade i att en omsorgstagare fick en fraktur i benet. Enligt gällande rutin har avvikelsen utretts och vi har anmält händelsen till IVO som en Lex Sarah, skriver vårdbolagets regionchef i ett mejl till TäbyDirekt.

En Lex Sarah-anmälan görs av verksamheter inom socialtjänsten, efter att en incident har skett. Den som driver verksamheten ska också utreda vad som gått fel och åtgärda eventuella brister, något som alltså gjorts på boendet.

– Flera åtgärder har vidtagits, bland annat översyn av rutiner gällande riskbedömning samt genomgång av låsfunktionen på fönster. Någon liknande händelse har inte inträffat tidigare i verksamheten, skriver regionchefen i mejlet.

IVO har ännu inte hanterat ärendet från boendet i Täby.

Stockholm Direkt