Efter attacken: Mattias Norströms konstverk "Du gamla, du fria" på Sergels Torg är fortfarande oskatt. Foto: Sacharias Källdén

Man försökte sabotera flaggkonstverket

Med hjälp av kniv och ett långt rör försökte en man förstöra det uppmärksammade konstverket på Sergels torg, där en svensk flagga har hissats i en krökt flaggstång.

  • Publicerad 08:00, 31 aug 2017

Det var klockan 04.12 på torsdagsnatten som polisen fick larm om att en person var i full färd att försöka förstöra konstverket på Sergels torg.

Politiker rasar mot svenska flaggan i nytt konstverk: "Osmakligt"

En man hade med hjälp av en stor kniv, tejp och ett långt järnrör tillverkat ett "verktyg" för att kunna såga ner flaggan, alternativt såga av själva flaggstången.

– Det är oklart exakt vad mannen ville göra, men han var på väg upp i flaggstången när polispatrullen stoppade och grep honom med en kniv och ett långt rör, kanske en båtshake, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen.

Konstverket, en installation som består av en krökt flaggstång med en svensk flagga, har fått kritik, bland annat från politikern Erik Slottner (KD)

– Det är både olämpligt och osmakligt att Sergels torg flaggar med svenska flaggan på en krökt stång. Är det så vi vill marknadsföra vårt land för besökare, nyanlända och våra egna medborgare?, har han tidigare sagt till StockholmDirekt.

Mannen som greps är nu misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse samt brott mot knivlagen.

– På något sätt har mannen försökt förstöra konstverket, säger Anders Bryngelsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.