FRIAS. Attunda tingsrätt friar den man som stod åtalad för ett 24 år gammalt mord i Väsby. Foto: Ulrica Andersson/arkiv

Man frias för 24 år gammalt mord i Väsby

Den man som stod åtalad för ett 24 år gammalt mord i Väsby friades på måndagen av Attunda tingsrätt. Rätten ansåg inte att åklagaren lyckats bevisa att den åtalade mannen var gärningspersonen.

  • Publicerad 11:50, 24 mar 2020

Det var i december 1995 som en man påträffades död i badkaret i sin lägenhet i Väsby. En man i 30-årsåldern misstänktes tidigt i utredningen och under 90-talet var mannen såväl frihetsberövad som anhållen och häktad under flera tillfällen innan utredningen lades ned år 2000.

Under 2018 tittade polisens kalla fall-grupp närmare på förundersökningen, varpå den aktuella mannen häktades och sedan åtalades för mord i tidigare i år. En starkt bidragande orsak var att ett fingeravtryck på en flaska som först med modern teknik kunnat leda till identifiering.

Strypvåld eller drunkning

Tingsrätten konstaterar i domen att dödsorsaken med stor sannolikhet var strypvåld eller drunkning under omständigheter som är att bedöma som mord. Samtidigt finns, enligt tingsrätten, frågetecken kring dödsorsaken. Till exempel har de rättsläkare som undersökte kroppen för 24 år sedan inte kunnat höras om saken på nytt.

Däremot står det, enligt tingsrätten, klart att mannan avled till följd av ett allvarligt våldsbrott. Enligt tingsrätten finns det omständigheter som talar för att den nu 55-årige mannen är gärningspersonen. De räcker dock inte för en fällande dom.

På måndagen friade därför Attunda tingsrätt mannen från mordåtalet.

Åtal väcks för 24 år gammalt mord i Upplands Väsby

Fler nyheter i Vi i Väsby

Labradoren Zira ormbiten i Törnskogen

Nyheter Matte vill varna andra hundägare: "Huggormarna har vaknat" Promenaden i Törnskogen slutade med dropp och nästan ett dygn på djursjukhuset för labradoren Zira, 4. Hon blev med största sannolikhet biten av en huggorm. Nu vill matte Viveca Jarkovsky varna andra...lördag 4/4 7:15

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50
Stockholm Direkt