POLITIK. Thomas Ardenfors (M), är glad att en person greps i förra veckan. Foto: Arkiv

Man gripen för misshandel av M-politiker

En man är skäligen misstänkt för att förra veckan ha misshandlat Sollentunapolitikern Thomas Ardenfors. – Det känns betryggande att man nu vet namnet på personen, säger politikern.

  • Publicerad 12:44, 11 feb 2019

Det känns betryggande att man nu vet namnet på personen.

Förra veckan berättade Vi i Sollentuna om den misshandel som moderatpolitikern Thomas Ardenfors utsattes för.

Han befann sig på Turebergs torg på väg mot kommunhuset när en man kom springande mot honom samtidigt som han skrek och var mycket upprörd. Thomas Ardenfors berättade hur han efter en stund förstod att mannen var missnöjd med plogningen på busstorget. Han försökte lugna ner mannen men fick plötsligt ett hårt knytnävsslag rakt i magen som fick honom att vackla till.

Mannen flydde sedan från platsen och lyckades undkomma väktarna som jagade efter honom.

Greps dagen efter

En anmälan om misshandel upprättades samma dag och enligt kommunens säkerhetsrutiner har Thomas Ardenfors sedan händelsen haft personskydd. När han i tisdags, dagen efter misshandeln, var på väg till sin bil stötte han på mannen igen i Sollentuna centrum.

– Han agerade på ett sådant sätt när han såg mig att vakterna som jag hade med mig beslöt sig för att omhänderta honom. Sedan tog polisen över.

Shari Tingman, förundersökningsledare hos polisens demokrati- och hatbrottsgrupp, bekräftar att en man greps i förra veckan och nu har delgivits misstanke om våld mot tjänsteman och i samband med gripandet även våldsamt motstånd och ofredande.

Under veckan kommer fler förhör att hållas, dels med vittnen men även med den misstänkte.

– Nu försöker vi bygga upp det här och höra personer som har sett något i samband med händelsen i måndags. Det kan visa sig att det rör sig om någon form av misshandel och att rubriceringen ändras, säger han.

Hoppas på samtal

Thomas Ardenfors är lättad över att mannen nu är identifierad. Samtidigt hoppas han att man fortsätter ett samtal kring händelsen.

– Det känns betryggande att man nu vet namnet på personen. Det var en väldigt obehaglig upplevelse som har väckt mycket tankar hos mig om villkoren för personer som lever i offentlighet. Det här handlar inte om mig utan är ett större problem som jag hoppas att vi kan få igång ett samtal kring. Då skulle det komma ut något positivt ur den här händelsen.

Johan Smedberg, gruppchefsinspektör i Sollentuna, säger att den här typen av brott är ovanliga.

– Det är nog första gången som jag stött på något i Sollentuna som man uppfattar är riktat mot en politiker på grund av dennes arbete. Man ska kunna arbeta i en politisk förvaltning utan att bli antastad för det man gör.

Sollentunapolitiker misshandlad utanför kommunhuset

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Stora problem i SL-trafiken

Nyheter ✓Stopp på Roslagsbanan under morgonen ✓Förseningar i pendeltågstrafiken En nedriven kontaktledning har stoppat upp trafiken på Roslagsbanan och orsakat förseningar och inställda avgångar. Det är även flera förseningar på pendeln.torsdag 21/2 8:45

Take away från Linns dörr i Edsberg

Nyheter Nu finns det ett alternativ till den sedvanliga take away-maten i Sollentuna. Kocken Linn Engstrand lagar mat hemma och erbjuder upphämtning från sin dörr i Edsberg.onsdag 20/2 17:02

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00