”Man känner sig sjukt stark”

Nina Engqvist och My Pasanen startade karateklubben Tatakai Kyokushin i Bro för ett halvår sedan. Nu har klubben ett 40-tal medlemmar. – Bro behöver goda krafter, säger Nina Engqvist.

  • Publicerad 10:18, 8 mar 2019

Det är inte bara sparkar och slag det handlar om. Disciplin och respekt är två viktiga delar i karaten, och den japanska terminologin hör till.

– Det är coolt med kulturen kring karaten. Man kommer in i något annat. Man känner sig sjukt stark i den här sporten, både mentalt och i kroppen, säger Anastasiya Runik, 15.

Lillasyster Elizabet Runik, snart 13 år, hakade på karaten direkt när klubben startade i Bro, och inte långt senare fick hon med sig sin storasyster.

– Mitt mål är att känna mig säker. Skulle det vara något så kan jag slå, säger Anastasiya.

Måste man vara vig?

– Nej. Jag är inte vig, men ändå kan jag sparka högt. Jag tror att alla kan lära sig karate.

– Det häftiga är att man kan börja oavsett vilken ålder man är i, säger Nina Engqvist, instruktör och grundare av klubben.

Klubben har en undre åldersgräns på sju år, bara för att barnen ska våga vara där utan sina föräldrar – men några sexåringar har fått börja lite tidigare.

Nina startade Tatakai Kyokushin tillsammans med My Pasanen i september 2018. My tar barngrupperna, medan Nina instruerar ungdomarna och de vuxna. Ibland kommer Mys döttrar, Ki, Py och Mi Pasanen, förbi och hjälper till – systrana som är bland de bästa i Sverige på karate – men de har ofta fullt upp med sin egen träning och sitt tävlande.

Kan börja tävla i höst

På Tatakai Kyokushin tävlar ingen ännu.

– Vi är bara i uppstarten. Vi har inte ens hunnit göra vår första gradering än. Men om allting går som det ska startar vi upp någonting till hösten, säger Nina.

Det finns dock några på klubben som har kommit längre än nybörjarstadiet. Lars Gustafsson har grönt bälte, efter att ha tränat till och från i nästan 20 år. Innan klubben i Bro startade hade han haft uppehåll.

– Det är jättekul att den har startat, säger han.

Jena Hereström, 13, tränade karate i två år i Moldavien, innan han började här i Bro för två månader sedan.

– Karate är kul. Du tränar din styrka och du tränar din själ. Jag satsar på grönt bälte.

”Bro är ett trevligt ställe”

Nina och My jobbar båda två på Broskolan till vardags.

– Vi tycker att Bro är ett trevligt ställe och att det är bra när det händer bra saker. Bro behöver goda krafter. Det är idrottsklubbars viktigaste uppdrag, att hålla ungdomar från att hitta på bus.

På torsdagar kommer karateklubben till fritidsgården i Bro.

– Det är jätteintressant. De kommer i sina jeans och ville inte bli svettiga från början. Men nu börjar vi bli några stycken, säger Nina.

Nina har själv sysslat med karate i 23 år och har svart bälte med tre så kallade Dans – guldstreck på bältet.

– Ändå kan jag träna tillsammans med Elizabet som är 12 år och vi kan utvecklas tillsammans. Jag har gjort det här i över 20 år och jag älskar det fortfarande. Det är magiskt.

Svenska Karateförbundet om karate:

Karate är en kampsport inom Budo-arterna. Attacker och försvar utförs med maximal styrka och snabbhet, och fullständig självkontroll eftersträvas.

Enligt legenderna har karate sina rötter i 300-talets Indien och spreds till Kina. På 1300-talet nådde kampsporten ön Okinawa i Japan, där den utvecklades.

Vissa ser karate som en konst, andra enbart som motion och självförsvar.

E-mejladress till Tatakai Kyokushin i Bro: tatakaibro@gmail.com.

Blåljusnyheter i helgen: Drogbrott och inbrott

Det har varit en veckoända/helg som så många andra i brottshänseende i Håbo. Några drogbrott, en cykelstöld och ett inbrott på Mansängen.söndag 22/9 9:47

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt