”Man måste vara öppen”

Jennie Moliner driver Uddens sjögård och Stockholm Foodfunding AB som är Stockholms första andelsjordbruk och det enda i Sverige som även erbjuder kött. – Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle gå så bra.

  • Publicerad 09:00, 8 sep 2017

På Uddens sjögård i Upplans-Bro bor Jennie Moliner med sin sambo och deras tre barn sedan. I våras startade de Stockholm Foodfunding AB. Här kan du alltså bli ägare av en andel ur den EU-ekologiska och KRAV-certifierade produktionen.

Nästan alla andelar för nästa års grönsaksskörd är sålda, vilket är 50 stycken. Varje andel räcker en hel säsong till 2-4 personer. Köttet är i en lite mindre skala eftersom man aldrig kan veta i förväg hur många lamm och grisar som kommer att födas. Överskottet säljs sedan som köttlådor via Uddens sjögård.

– Jag har alltid haft en dröm om att driva det jag har som hobby, men siffrorna sa lägg ner, säger Jennie Moliner.

Sedan läste hon om en grönsakshandlare som följde denna andelsmodell.

– Jag undrade om blygsamma Sverige var redo att betala innan man fått det man betalat för, men efter Mandelmanns på tv tänkte jag: nu är Sverige redo.

Och hon fick en inbetalning direkt efter att hon startat webbsidan.

– Det bygger på att man måste vara väldigt öppen och transparent, och att bjuda in folk till gården, annars är det svårt att få folk att betala i förväg. Vi fotar och filmar allt och lägger ut på sociala medier också. Vi hoppas att vi kan göra det här riktigt bra och inspirera andra gårdar som står med ena benet i graven. Det är en hållbar affärsmodell som är väldigt fördelaktig.

Andelsägarna kommer med idéer och är redan inne på 2019 i tankarna.

– En av dem sa att det här är vårt sätt att sätta ner foten och protestera mot det som händer just nu. Hon syftar till att små lantbrukare stänger igen och överlämnar allt till massindustrin som tummar på djurhållningen, säger Jennie Moliner.

På Uddens sjögårds marker bökar elva Linderödgrisar, varav två är dräktiga.

– Vi förväntar oss minst tolv till snart. Det är en besättning som vi håller på att skala upp. Det fanns bara två Linderödgrisar kvar i Sverige för 25 år sedan, så de är grunden till den stammen som finns i dag, säger Jennie Moliner.

30 får betar i hagarna. Baggen är en Dorper, en ras som är känd för sitt möra kött, och tackorna är av rasen Finull, men de ska bytas ut till Texel som också är en köttras.

– Finull får för många lamm. Som kravcertifierad är det inte kul, säger Jennie Moliner.

Dessutom odlas cirka 35 olika grödor för nästa år. En delikatesspotatis att vara klar till midsommar för det ville andelsägarna ha, och tomater, sallad och bondbönor är bara ett axplock av det som erbjuds.

– Vi utgår ifrån en baslista och gör om den efter andelsägarnas önskemål, säger Jennie Moliner.

Så mycket kostar en andel:

En andel utav grönsaksproduktionen kostar 7000 kronor för en hel säsong.
Det räcker till 3-4 personer.

Säsongen sträcker sig från juni till september.

Det finns även möjlighet att köpa en halv andel för 3500 och då får man hälften så mycket grönsaker, utspritt över hela säsongen.

På www.foodfunding.se finns mer information.

Till nästa sommar ska det öppnas en gårdsbutik på Uddens sjögård till försäljningen av överskottet.

Okända trängde sig in hos politiker i Bålsta

Tre personer trängde sig på tisdagen in i en politikers bostad i Bålsta. De gjorde sig då enligt anmälan skyldiga till hemfridsbrott och ringa misshandel.torsdag 16/1 15:28

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt