I väntan på prövning. Åtalet inkom den 28 april till Attunda tingsrätt i Sollentuna. Foto: Mostphotos

Man misstänks ha tillverkat vapen i Vallentuna

Den 28 april åtalades en 30-årig man i Vallentuna på tio punkter. Han misstänks bland annat för att ha tillverkat och sålt stora mängder vapen och ammunition.

  • Publicerad 16:50, 29 apr 2019

Enligt åtalet ska den 30-årige mannen ha tillverkat, förvarat och smugglat vapen och ammunition. Nu åtalas han bland annat för brott mot lagen om krigsmaterial, grovt vapenbrott, smuggling och försök till smuggling.

Mannen ska ha erkänt samtliga gärningar i förhör, enligt åtalet.

Enligt åtalet ska den 30-årige mannen ha tillverkat skjutvapen i form av halvautomatvapen, automatvapen och ombyggda startpistoler på en adress i Vallentuna under 2016. Därefter ska han ha förvarat vapnen och sedan sålt dem.

Mannen ska även ha tillverkat och sålt stora mängder ammunition. Det rör sig om över 5000 patroner, varav 2034 ska ha varit skarpa patroner i olika kalibrar.

Smugglade ut ammunition

Mannen ska enligt åtalet även ha smugglat ut ammunition ur landet vid 39 tillfällen, genom att skicka paket från ett postombud i Vallentuna. Paketen adresserades till personer i Portugal, Nederländerna, Spanien, Tyskland, Storbritannien och Frankrike – varav den största delen till Storbritannien.

Bland bevisningen finns bland annat beslagtagen ammunition, DNA-rapport, information från Postnord och från Storbritannien och Tyskland. I Tyskland har man bland annat gjort en husrannsakan och beslagtagit ammunition man kunnat koppla till Vallentunabon.

Enligt åklagaren är det ännu inte klart när rättegången ska hållas.

Uppdraget: Ordna disco utan alkohol och droger

Nyheter Vallentunaungdomarna: "Droger neutraliseras mer och mer" Låg- och mellanstadiedisco – för att ha kul utan alkohol. Nödvändigt, enligt gymnasieungdomarna som driver nystartade Temafest UF. – Vi vill fånga upp de innan det är för sent, så att de inte ska stå...fredag 6/12 17:01

Danderydsbor går samman för att rädda sin isbana

Nyheter Samlar in pengar till Danderydsvallens lilla bana Danderydsbor har reagerat kraftigt på kommunens planer att lägga ner den mindre isbanan vid Danderydsvallen som har använts flitigt av de minsta barnen. En insamling har därför startats för att...fredag 6/12 16:59
Stockholm Direkt