Släpps. Den 21-årige man som suttit häktad i sex veckor, misstänkt för mordet på en 19-åring under januari i år, släpps nu av åklagare. Foto: Direktpress

Man misstänkt för mord på Täbyfest släpps

Den 21-åriga man som häktades i september, misstänkt för att ha mördat en 19-åring under en fest i Täby i januari i år, har nu släppts. "Bevisningen kunde inte stärkas", säger åklagare Henrik Stiernblad.

  • Publicerad 09:37, 21 nov 2019

StockholmDirekt har tidigare rapporterat om mordet på en 19-årig man, som befann sig på en födelsedagsfest i ett radhus i Skarpäng, den 5 januari i år.

Polisen häktade i september en 21-årig man på sannolika skäl misstänkt för mordet, som man kunnat binda till platsen genom dna-spår.

Men för två veckor sedan valde åklagaren att släppa mannen igen.

– Det var för att bevisningen inte kunde stärkas. Under utredningens gång vill man att misstanken ska stärkas. Vi gjorde bedömningen att, som det såg ut just nu, kunde vi inte göra mer i utredningen som skulle stärka misstanken, säger åklagaren Henrik Stiernblad.

Fortsatt misstänkt

Enligt Henrik Stiernblad så räckte inte dna-spåret, som hittats på ett föremål, som bevisning.

– Det kan finnas olika anledningar till att ens dna förekommer på ett visst föremål. Finns ens dna på ett föremål som är intressant i utredningen kan det leda till att man är misstänkt. Men sen måste man kunna visa att föremålet på annat vis kan kopplas till misstankarna och det var det som inte gick, säger han.

Vad var det för föremål?

– Det vill jag inte gå in på.

Men man gjorde bedömningen att föremålet inte kunde kopplas till brottet?

– Så kan man säga.

Mannen som släpptes är fortfarande misstänkt för mordet.

Tidigare i år satt ytterligare två personer som befann sig på festen i Täby den kvällen frihetsberövade, men de släpptes kort därefter, enligt Henrik Stiernblad.

Misstankarna mot de två personerna kvarstår fortfarande.

Hur går man vidare med utredningen?

– Utredningen fortsätter och det är svårt att sia om vilken vändning den kommer ta, men det finns fortfarande förutsättningar att klara upp det här, säger Henrik Stiernblad.

Stockholm Direkt