Allvarliga misstankar. En man, polisanmäld för övergrepp på barn på en skola, kunde utan vidare få ett annat jobb på en annan närliggande skola. Foto: Mostphotos

Man misstänkt för sexuella övergrepp fick nytt jobb på skola

I september polisanmäldes en skolanställd man misstänkt för sexuella övergrepp på elever på en kommunal skola i Söderort. Trots anmälan fick han kort därefter jobb på en annan kommunal skola i närområdet.

  • Publicerad 14:05, 12 dec 2019

SöderortDirekt har tidigare rapporterat om en man som är misstänkt för flera sexuella övergrepp på en kommunal grundskola i Söderort. Han polisanmäldes i början av september och stängdes då av på den aktuella skolan. Hans anställning där avslutades kort därefter. Mannen förnekar brott.

Stark kritik mot skola efter misstänkta sexuella övergrepp

Trots de allvarliga misstankarna och att det pågår en polisutredning mot mannen fick han i oktober arbeta på en annan kommunal grundskola i Söderort.

Rektor: "Känns inte alls bra nu"

Enligt skolans rektor har mannen jobbat som timvikarie på skolan vid fyra tillfällen i oktober. Eftersom mannen hade arbetat på skolan tidigare, i januari och februari, pratade ingen med hans senaste arbetsgivare. Därför hade ingen på skolan koll på att han var polisanmäld.

– Generellt ska det här kunna upptäckas genom referenstagning, men då personen redan hade varit hos oss gjordes inte det den här gången. Vi hade alltså ingen ny information att gå på i oktober. Det känns inte alls bra nu, säger rektorn.

Rektorn fick veta att mannen var polisanmäld först i slutet av november, när mannen redan hade häktats. Först då informerade stadens utbildningsförvaltning skolan om misstankarna.

SöderortDirekt har sökt förvaltningen, som är ansvarig för grundskolorna, för att få svar på hur det kan vara möjligt för en polisanmäld person, misstänkt för övergrepp på en skola, att utan vidare fortsätta arbeta på en annan skola. Men någon intervju med ansvariga på förvaltningen ges inte.

I stället mejlar kommunikationsavdelningen en skriftlig kommentar: “Det finns ingen möjlighet att registrera misstankar om brott i våra system och dela det med våra ca 700 chefer”.

Förvaltningen ska ändå se över, och om möjligt skärpa, sina rutiner.

Referenser ska alltid kollas

Enligt rektorn på skolan där mannen arbetade i oktober har mannen inte arbetat ensam med något barn och ingen ordinarie personal har uppfattat att mannen har haft något avvikande beteende. Föräldrar på skolan har informerats och rektorn uppmanar alla som har misstankar att göra en polisanmälan.

Skolan kommer från och med nu alltid kolla referenser, även när det är en person som tidigare har varit på skolan som ska anställas.

Skolan brast också i sina rutiner i januari när man lät mannen arbeta trots att han inte hade lämnat ett fullständigt utdrag ur polisens belastningsregister. Det får aldrig hända igen, konstaterar rektorn, även om det inte hade ändrat något i det aktuella fallet då mannen inte är dömd för något brott. Rektorn har i efterhand undersökt så att mannen hade ett godkänt utdrag ur registret.

Fler elever har anmält mannen

I november häktades en man misstänkt för sexuella övergrepp på fyra elever på en skola i Söderort. Han nekar till brott.

Efter häktningen anmälde ytterligare en handfull elever mannen.

Mannen släpptes ur häktet i början av december men han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för de övergrepp som han suttit häktad för. Det är den högre misstankegraden.

Åklagaren bedömer trots detta att det inte är proportionerligt att mannen är fortsatt frihetsberövad.

De misstänkta övergreppen ska enligt åklagaren ha ägt rum under perioden april-september.

I början av nästa år tror åklagaren att han kommer att ta beslut om mannen ska åtalas.

Visa merVisa mindre