"Man ska inte förtäta Danderyd"

Han har startat Facebookgrupper mot kommunens byggplaner. Enebybergsbon Lars Avellán menar att Danderyd till mångt och mycket är färdigbyggt.

  • Publicerad 11:54, 15 feb 2018

Lars Avellán är uppvuxen i Djursholm och bor sedan 1990 i Enebyberg. När han fick nys om kommunens planer på hur man skulle exploatera östra Eneby torg fick han ett uppvaknande.

­ När kommunen presenterade förslaget så tänkte jag bara "det här får inte ske". Vi bor i ett villasamhälle, inte i ett höghusområde, säger han.

De första planerna rörde omkring 425 nya bostäder i östra Eneby torg, ett förslag som idag inte längre existerar.

­ Jag tycker inte man ska förtäta i Danderyd. Förtätning har blivit ett mantra och ett mantra som man hör tillräckligt många gånger blir en sanning, men det är en falsk sanning. Ett samhälle som optimerats under mer än 100 år mår inte bra av att helt plötsligt bli något annat.

Höghusen tar över

Den 17 januari var Lars med och arrangerade en debatt på Danderyds gymnasium med alla lokala partier där man debatterade byggnation i Danderyd. Han har även skapat Facebookgruppen "Bromsa östra Eneby torg" och "Danderyds framtid".

­ Vad som händer om man smäller upp ett högt hus blir det inte attraktivt att köpa en villa intill, då köps den upp av byggherrar också och så vidare, så småningom tar höghusen över, säger Lars.

Tycker du inte man borde bygga bostäder i Danderyd?

­ Varför, om man tycker det är bra som det är? Ibland hör man att det ska byggas för Danderyd, för äldre eller ungdomar, men vi har ingen sådan styrning av bostadspolitiken.

Efter det att den här intervjun gjordes blev det klart att fastighetsägarna av marken på östra Eneby torg drar tillbaka sin planuppdrag.

LÄS MER: Tvärvändningen: Alla planer skrotas kring Eneby torg

Nej. Lars Avellán anser att Danderyds i så stor utsträckning som möjligt ska förbli ett villasamhälle, utom i kommunens mer centrala delar. Foto: Kevin Wedin

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10