REKORD. Mycket regn föll i åskvädret som drog över Tullinge i måndags. Foto: Mostphotos

Måndagens regn slog skyfallsrekord

Att det regnade i måndags var det nog ingen som missade. Men visste du att regnet var det fjärde största på 72 år?

  • Publicerad 09:45, 7 aug 2019

På måndagskvällen gick ett rejäl åskväder över södra Stockholm. På SMHI:s mätstation vid Tullinge flygplats uppmättes 55 millimeter regn, vilket är den fjärde största dygnsmängden sedan stationen startade sina mätningar 1947.

Som allra häftigast regnade det mellan klockan 17.00 och 19.00. Under de två timmarna föll 50,9 millimeter regn och strax innan klockan 18, då det regnade som allra mest, föll 1,8 millimeter under en minut.

För att det ska kallas ett skyfall ska det falla minst 50 millimeter under en timme eller 1 millimeter under en minut.

Regnrekordet för mätstationen vid Tullinge flygplats togs 29 juli 2010 då 57,3 millimeter regn föll. Dock hade stationen avbrott i mätningarna mellan 1985 och 1995, så regnet som föll under de åren har inte räknats in.

14 felanmälningar

Regnet skapade också en hel del problem på sina håll. Totalt gjordes 14 felanmälningar till Botkyrka kommuns gata- och parkenhet om problem som var relaterade till skyfallet.

– Det är bland annat felanmälningar om skred på vägar och om igentäppta vattenbrunnar, som i sin tur ledde till översvämningar, säger Alexandra Bohm som är driftingenjör på kommunen.

När en felanmälan görs skickas informationen vidare till den entreprenör som ska fixa problemet. Av de 14 som gjordes i måndags har fyra påbörjats och två blivit klara.