Uppmanar till anmälningar. Svenska fotbollssupporterunionen uppmanar fans som har drabbats att anmäla.(Obs:Genrebild) Foto: Mostphotos

Många anmälningar mot polisen efter helgens derby

Derbyt mellan Djurgården och AIK kantades av stökigheter utanför arenan efter slutsignalen. Polisen kritiseras nu för övervåld och Svenska fotbollssupporterunionen vädjar att alla som drabbats ska JO-anmäla och polisanmäla polisen.

  • Publicerad 14:06, 15 maj 2019

Efter derbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena i söndags blev det stökigt och bråkigt.

Flera personer har trätt fram och berättat om polisens övervåld. Filmer, där en polis i svart hjälm slår en supporter med batong i ryggen, och en annan polis hotar att bryta en supporters finger, har spritts på nätet.

Flera förundersökningar inledda efter derby

Polisen tycker inte att de har agerat olämpligt. Istället anser de att de har agerat korrekt med tanke på att de skedde två fall av våldsamt upplopp med tio minuters mellanrum efter matchen.

– Vi anser inte att det är något som är felaktigt som gjorts. De har agerat i linje med gällande lagstiftning, säger Anders Myrén, biträdande chef för Operativ sektion 1, till Expressen.

Av en helt annan åsikt är Svenska fotbollssupporterunionen. Enligt dem är flera av de personer som ska ha utsatts för våld av polisen absolut inga risksupportrar. ”Detta vansinne från Polisens sida måste få ett slut. Det riskerar inte bara att ödelägga svensk elitfotboll utan även att leda till allvarliga skador hos supportrar”, skriver de på sin hemsida.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt SVT har polisens agerande så här långt lett till 17 JO-anmälningar. Svenska fotbollssupporterunionen uppmanar nu alla som har varit på matchen och blivit slagna av polisen att göra en JO-anmälning och samtidigt polisanmäla händelsen. ”Då ingen polis fortsatt dömts för våld mot en supporter förstår vi att hopplösheten är hög och anmälningsbenägenheten låg. Men, vi vädjar ändå om anmälningar”, skriver de på sin hemsida.