"Många är nyfikna på bondelivet"

Caroline Kejbert och Joacim Rickling får en egen realityserie på webben och i tv: "Bondeparet". Vi får följa med i livet på landet, med husrenovering i det nästan 300 kvadratmeter stora huset, ut på åkrarna, jakten och på släktträffar.

  • Publicerad 10:48, 11 maj 2018

Det är en solig torsdagsmorgon. Joacim och Caroline bjuder in till sitt hem en timma innan produktionsteamet kommer för att filma och Joacim ska ut på åkrarna för vårbruket.

– Det är konstigt hur fort man kan vänja sig. För ett år sedan vid den här tiden levde jag ett helt annat liv och nu är det här det mest naturliga. Det gick så fort att känna sig hemma i varandras närhet och tycka att det är konstigt och jobbigt de gånger när vi inte sover tillsammans, säger Caroline Kejbert.

5 juni träffades de på Sundbyholms slott för speeddating via realityserien Bonde söker fru. Efter en trevande start på gården, då de båda hade svårt att öppna upp inför kamerorna, gick det fort när de väl visste vad de kände för varandra. Caroline flyttade in hos Joacim nästan direkt efter att inspelningen var över.

– Det har varit det snabbaste året i mitt liv, det har hänt mycket kul hela tiden, säger Joacim.

– Ja, snabbaste och bästa året i mitt liv, säger Caroline och Joacim håller med om att det är det utan tvekan bästa året i hans liv.

De fyller i varandras meningar, sitter nära varandra i soffan, lyssnar och bekräftar med närvarande blickar och leenden och de blandar skratt med små skämtsamma gliringar.

Parets kärlek har varit ett hett ämne i media och i brist på snaskighet har det hittats på något för skvallertidningar att avslöja. För inte länge sedan kunde vi läsa en skrikande rubrik på omslaget av en tidning att Joacim hade blivit lämnad av sin flickvän.

Orsaken var om man kollade upp artikeln att hon hade åkt på semester med sina vänner.

Hur känns det att läsa sådana texter om er?

– Vi är så trygga med vad vi har, man blir lite van. Mamma skickade över en bild på den texten, vi hade inte sett det. De hade sett på min instagram att jag var på träningsresa med jobbet och gjorde en grej av det. Det var nästan lite roligt, säger hon och Joacim instämmer:

– Det är kul att se vad de har lyckats få ihop för något nu. Det stämde ju inte, men vi fick höra att grannarna hade pratat om att nu har bonden blivit lämnad. Folk gottar sig i andras olycka, säger Joacim som tar lättsamt och komiskt på det hela.

Som Ena-Håbotidningen tidigare skrivit kommer paret att få en egen webbserie. Bondeparet kommer att sändas under sex veckor, med två avsnitt i veckan på webben och ett avsnitt per vecka i kanal 7.

Över 40 tusen följare

De öppnade först ett instagramkonto, där de la upp bilder främst från husrenoveringen, och när Mastiff produktionsbolag hörde av sig hade de hunnit få en stor skara följare. I skrivande stund är det 42.2 tusen som följer dem på @bondeparet.

– Det är många som inte tror att förhållandet kommer att hålla. Jag tror att det har varit ett stort intresse för oss för att vi är unga och för att vi har fått ihop två olika livsstilar. Jag kommer med kavaj från kontoret ut hit, det tror jag att folk tycker är kul och lite udda, säger Caroline om vad hon tror skapar det stora intresset för dem och deras liv på landet.

–  Vi är jätteglada för våra följare. Alla är så positiva, säger Joacim och Caroline instämmer.

I serien kommer vi att få följa med hem till Carolines föräldrar i Arboga, när de är och handlar grejer till bygget, på jakt, i vårbruket och med Joacims familj här i Örsundsbro.

– Det är om vad vi gör i vårat liv, ja det känns ju absurt, säger Caroline.

– Nej men säg inte så, folk är ju nyfikna och vill veta hur livet är på landet, säger Joacim.

Caroline har märkt bland hennes vänner att kunskapen om vad man gör som bonde är bristfällig och hon får många frågor.

–  Jag visste ju inte heller och när jag frågar vad du ska göra i dag tycker du att det vet du väl, säger hon och Joacim nickar.

–  Bondelivet väcker intresse, man vill veta hur maten kommer till butiken, säger han.

Caroline, du fick ett tips av din pappa att inte prata så mycket, för att man inte vet hur tv-teamet klipper ihop scenerna. Kan ni vara med och bestämma mer nu i er egen serie?

–  Ja säger Caroline med ett skratt och minns hur hon höll igen med att visa så mycket av sig själv under Bonde söker fru-inspelningarna.

– Nu skickar vi mycket material själva till produktionen, så då kan vi välja vad vi vill ha med och så är de här och spelar in också. Vi får se hur de klipper ihop det, säger hon som är betydligt mer trygg den här gången.

I stället för oro inför hur hon skulle framställas i rutan eller reaktionerna från tv-publiken, så var det tiden och energin som paret övervägde innan de sa ett självklart ja.

– Vi har ju båda jobb som tar mycket tid men eftersom vi kan styra mycket själva så går det att pussla ihop, det är flexibelt. Och det är så roligt, säger Caroline.

–  Ja vi nappade direkt när vi visste att det skulle gå att kombinera med vårbruket, säger Joacim som nu är inne i en av sina mest intensiva arbetsperioder.

För att hinna umgås om dagarna kommer Caroline ut med lunch på åkern de dagar hon kan jobba hemifrån.

– Det är det bästa på hela dagen. Ibland har hon med sig fika på eftermiddagen men jag blir glad bara hon kommer, det är kvalitetstid, säger Joacim och skiner upp.

– Jag kan sitta bredvid och bara åka med, det är så mysigt att vara nära, säger Caroline och hon och Joacim ler stort.

Gemensamt livsprojekt

Deras framtida hem, Tuna gård, är Joacims farföräldrars före detta hem som de byggde 1979. Hans farmor flyttade ut i påsk i fjol.

Paret gör det mesta i huset själva, slipar, målar om, tapetserar, men får även hjälp av släktingar.

–  Vi vill bevara den äldre känslan i huset och har kvar alla golv som farmor och farfar satte in, med fiskbensparkett, och kakelugnarna. När vi renoverar så gör vi det med en äldre känsla, säger Joacim.

De har inte aktivt börjat tänka ut inredningen i rummen, men när de stöter på passande möbler handlar de gärna gamla möbler som de kan klä om. Som när Joacim åkte med och fyllde en hel buss med gamla pärlor som en kvinna la ut på facebook, 1000 kronor gick kalaset på. Som hittat!

Hur är det att jobba ihop i huset, har ni lärt er något om er själva och varandra?

–  Det är jätteroligt.... Varför ser du på mig sådär? säger Caroline när både hon och Joacim har skrattat åt frågan, kanske tänker de på samma sak.

–  Jag låter dig prata klart, säger Joacim som ler mot henne.

–  Joacim är jätteduktig på att fixa och vi får tid att vara tillsammans och bygga vårt hem ihop. Jag är... Jag kan hålla i saker..., och måla, det gillar jag, säger hon med ett skratt.

–  Du är jätteduktig på att måla! Och du kommer med fika, säger Joacim.

–  Ja, fast du fick ju slipa ner för att det blev bucklor.

–  Fast det behöver vi ju inte säga, säger han med ett leende där han sitter tätt ihop med Caroline i soffan.

Produktionen vill att de ska vara klara med renoveringarna i augusti.

– Men det kommer vi inte att hinna. Vi kommer att ha några rum kvar då, men det är ingen idé att flytta in innan det är klart, säger Joacim.

– Så i höst någon gång, efter skörden, säger Caroline och Joacim nickar instämmande.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Blåljus: Bilbrand och inbrott

Nyheter När en militär lastbil började brinna stängdes en avfart från motorvägen av på tisdagens morgon.tisdag 15/1 10:57

Villa brann ner till grunden

Nyheter En villa brann ner i Fittja öster om Örsundsbro under natten mot tisdagen.tisdag 15/1 10:05