Solceller. Energikälla. Foto: Mostphotos

Många Enköpingsbor har solceller

Vissa Enköpingsbor gläder sig kanske lite extra över sommarsolen. Hittills i år har 72 personer i kommunen fått bidrag till solceller.

  • Publicerad 14:46, 10 jun 2020

Länsstyrelsen har hittills i år beviljat statligt stöd till solceller åt 72 privatpersoner i Enköping.

En av de Enköpingsbor som har beviljats stöd är Raimo Vidén. Raimo Vidén berättar att pengarna inte är utbetalade ännu. Solcellerna sattes upp på huset redan i augusti förra året.

– Det är inkopplat och klart säger han.

Raimo Vidén är osäker på vilken betydelse bidragen har påverkat att han tog beslutet att skaffa solceller.

– Jag hade skaffat det ändå antagligen. Men det är mycket tack vare att man fick bidrag, säger han.

Det finns ett statligt stöd för installation av alla typer av solcellssystem som ansluts till elnätet. Stödet kan sökas av alla typer av aktörer som företag, offentliga organisationer och privatpersoner. För att få stöd för arbetskostnaden måste den som utför arbetet vara godkänd för F-skatt.

Länsstyrelserna har många ansökningar i kö och kan bara fatta beslut när det finns pengar. Länsstyrelsen får pengar av Energimyndigheten i portioner under året.

Den sista dagen att slutföra installationen för den som får solcellsstöd är 31 december 2020. På grund av coronakrisen har vissa installationer blivit försenade. Energimyndigheten har därför vänt sig till regeringen med ett förslag om att slutdatumet för installationer flyttas fram sex månader.

Enköpingsbo misstänks för våldtäkt mot barn

Nyheter En 22-årig Enköpingsbo misstänks för att vid två tillfällen ha våldtagit ett barn. Ena gången på hotell i Enköping.tisdag 22/9 13:28