Flera Hjorthagenbor var kritiska till att boendet ska öppna och Andrea Ström (M), stadsdelsnämndens ordförande, fick svara på många frågor. Foto: Sacharias Källdén

Många frågor på möte om nytt boende för nyanlända på Östermalm

Dianagården ska bli boende för nyanlända med uppehållstillstånd. Ett 80-tal Östermalmsbor var på plats på informationsmöte i torsdags kväll, där flera uttryckte missnöje med planerna.

  • Publicerad 19:03, 21 feb 2019

Dianagården har avvecklats som vård- och omsorgsboende eftersom lokalerna enligt Arbetsmiljöverkets regler inte anses lämpliga för ett äldreboende. Sedan dess har en förskola tillfälligt använt några av husets lägenheter medan deras ordinarie lokaler renoverats.

Nu ska det bli ett genomgångsboende för nyanlända i väntan på att Micasa fastigheter utreder vad fastigheten ska användas till på lång sikt. Det blir Östermalms första. Under torsdagskvällen hölls ett öppet hus i Dianagårdens lokaler på Artemisgatan och Östermalmsnytt var med på plats.

På plats fanns bland annat representanter från utbildningsförvaltningen, förskolan och stadsdelsförvaltningen för att svara på frågor.

– Vi har också olika föreningar på plats som fångar upp personer som på olika sätt vill hjälpa till och så bjuder vi på kaffe och mazariner, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för bostäder för nyanlända.

Vill hjälpa till

Flera Hjorthagenbor var kritiska till att boendet ska öppna och Andrea Ström (M), stadsdelsnämndens ordförande, fick svara på många frågor.

Madeleine Jonsson, som bott i Hjorthagen i 37 år, kom till mötet för att se vad hon skulle kunna göra för att hjälpa de nyanlända.

–  Jag skulle kunna vara kontaktperson och till exempel följa med till vårdcentralen eller vara barnvakt, säger hon.

Boendet kommer att innehålla 48 lägenheter och preliminär inflyttning sker i september.

Madeleine Jonsson kom till mötet för att se hur hon kan hjälpa till att välkomna sina nya grannar. Foto: Sacharias Källdén